Grožnja Islamske države

"Poslušaj, Putin, prišli bomo v Rusijo in vas ubili v vaših domovih"

R.T.
1. 8. 2016, 09.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V novem devetminutnem propagandnem video posnetku je Islamska država pozvala svoje pripadnike na džihad v Rusiji.

Profimedia
Ruski predsednik Putin je po vrnitvi z obiska v Sloveniji vodil sestanek ruskega nacionalnega sveta za državno varnost v Sankt Petersburgu.

Podnaslovljeni video posnetek prikazuje oborožene borce med napadi na oklepna vozila in šotore ter zbiranje orožja v puščavi.

Zaenkrat še ni neodvisnih ocen ali potrdil avtentičnosti omenjenega posnetka, vendar je bil objavljen na Telegramovem računu, ki ga sicer uporablja militantna skupina IS, je poročal Reuters. Povod za te grožnje naj bi bila aktualna dogovarjanja med ZDA in Rusijo o sodelovanju v bojih proti Islamski državi in Al Kajdi v Siriji.

Islamska država je pozvala svoje simpatizerje, naj aktivno ukrepajo s kakršnimkoli orožjem proti vsem državam, ki sodelujejo v bojih proti njenim interesom.

V Kremlju so v odzivu sporočili, da grožnje, ki jih skrajneži objavljajo v mediji, ne bodo vplivale na politiko boja proti terorizmu, ki jo vodijo ruske oblasti. Kot je povedal tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov, takšna sporočila ruske oblasti skrbno preučijo, a pomena takšnih izjav tudi ne bi smeli precenjevati.

Twitter

Putin opozoril na veliko nevarnost IS

Ruski predsednik Vladimir Putin je že septembra lani opozoril, da se Rusija vključuje v vojno v Siriji zaradi neposredne nevarnosti, ki jo predstavlja IS. Kot je takrat povedal, obstaja veliko tveganje zaradi vračanja radikaliziranih borcev IS iz Sirije v Rusijo.

"Več tisoč borcev iz Rusije se trenutno bori na strani IS," je povedal Putin pred začetkom vključitve ruskih letalskih sil v bombardiranje položajev in ciljev IS v Siriji.