Neuravnovešen

Mobilni telefon razkriva življenje terorista iz Nice

G.G.
18. 7. 2016, 10.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Preiskovalci menijo, da o brezumnem teroristu, ki je v Nici umoril 84 ljudi, pove več njegov mobilni telefon, kot pa sedem pridržanih, ki naj bi imelo z njim stike.

Mohamed Bouhlel je bil biseksualno usmerjen, na vero pa se je požvižgal.
"Način delovanja popolnoma ustreza sporočilom IS," meni francoski notranji minister Cazeneuve in dodaja: "Ne moremo izključiti možnosti, da je neuravnovešen in nasilen posameznik v danem trenutku, potem ko se je hitro radikaliziral, izvedel ta grozen zločin."

Kaj so policisti našli na mobilcu Mohameda Lahouaieja Bouhlela? Veliko koristnih podatkov o njegovem zasebnem življenju in številne fotografije. Bouhlel, ki se je nedavno ločil od žene, s katero je imel tri otroke, je pogosto obiskoval spletne strani za zmenke. Kot kaže, je bil biseksualno usmerjen. Morilski voznik tovornjaka je pogosto obiskoval tudi fitnes, hodil je na salso, treniral kickboks in dnevne dogodke redno beležil s selfiji in videi.

Ali je v zadnjih tednih dejansko padel pod vpliv propagande islamskih skrajnežev, ni razjasnjeno, je pa pil alkohol, se drogiral, ob čemer se je njegovo nestabilno duševno stanje še poslabšalo.

Bouhlel se je v dnevih pred napadom hvalil, da je končno dobil orožje, tik preden je zapeljal proti množici obiskovalcev ob največjem francoskem državnem prazniku, pa je naredil še selfi za volanom.

Čeprav je Daeš (t.i. samooklicana teroristična skupina Islamska država) takoj prevzel zasluge za pokol na promenadi v Nici, pa imajo preiskovalci več delovnih teorij. Po eni naj bi Bouhlel, ki mu zaradi duševnega zdravja zelo nihalo razpoloženje, nameraval storiti samomor – v trenutkih omračitve uma pa je izbral »slog terorističnega napada«.