Predsedniška kampanja

Trump si jamo koplje sam

J.P./STA
7. 7. 2016, 08.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je v sredo v Cincinnatiju po nekaj minutah odvrgel napisan govor, namenjen predstavitvi možnega podpredsedniškega kandidata Newta Gingricha in kritikam Hillary Clinton, ter se spustil v nepovezane napade na medije, pri čemer je spet oživil zgodbo o rdeči Davidovi zvezdi.

Reuters
Trump nadaljuje sabotiranje lastne predsedniške kampanje.

Celo publika je - kar je za Trumpova zborovanja nenavadno - zahtevala, naj pove kaj o nekdanjem predsedniku predstavniškega doma kongresa Gingrichu, vendar se je Trump raje spustil v ponavljajoče se obtožbe na račun medijev, v obrambo svojih pohval na račun Sadama Huseina in v obrambo objave rdeče šesterokrake zvezde na kupu denarja v oglasu proti demokratski predsedniški kandidatki Clintonovi.

Med kričanjem je volilni štab Clintonove označil za najbolj ostudno in pokvarjeno skupino ljudi, ker je objavila oglas, da je med zadnjim obiskom Škotske igral golf, čeprav takrat golfa, kot pravi, ni igral. V isti sapi je potem povedal, da si je na fotografiji sicer zelo všeč, ker kaže izjemno tehniko udarca.

Republikansko stranko pa je najbolj razburil oglas z rdečo zvezdo. Clintonova je junija zbrala 70 milijonov dolarjev za svojo kampanjo in Trump, ki jih je zbral kar 51 milijonov, je v soboto objavil oglas s podobo kandidatke in napisom, da je najbolj pokvarjena v zgodovini, kar bi bilo dovolj, če ne bi oglasu dodal rdeče šesterokrake zvezde na kupu denarja.

Kaj točno je zvezda delala na oglasu, ni jasno niti Trumpovi kampanji, ki jo je nekaj ur po objavi izbrisala in zamenjala s krogom.

Neuspešno se je branil

Na Trumpa so se nemudoma vsule kritike, da je šlo za Davidovo zvezdo, kar v kombinaciji z denarjem sproža vse negativne stereotipe o Judih. Podobo so na tak način razumele judovske organizacije in politiki obeh strank ter celo člani Trumpovega volilnega štaba, ki so zvezdo odstranili. Kasneje so jo neuspešno branili kot šerifovo zvezdo, kar seveda ne razloži, zakaj so jo umaknili.

Trump je bil do srede glede tega bolj ali manj tiho in v medijih je spet začela prevladovati zgodba o preiskavi Clintonove zaradi uporabe zasebnega strežnika elektronske pošte v času vodenja State Departmenta. V Cincinnatiju pa je zgodbo o zvezdi, ki mu lahko prinese dobro voljo le pri skrajnih desničarskih skupinah, spet oživil s trditvijo, da jo je kampanja odstranila, ne da bi mu to prej povedala.

"To je le navadna zvezda in jaz je ne bi nikoli izbrisal, ampak bi jo branil," je dejal Trump, potem ko je njegov zet in ortodoksni Jud Jared Kushner v komentarju menil, da je bila objava zvezde napaka.

Kushner, ki ga Trump v slogu Richarda Nixona in Henryja Kissingerja predstavlja kot svojega Juda, je tasta v komentarju sicer branil in trdil, da v njem ni niti trohice antisemitizma.