Varnost

Prepoved predvajanja tekem v barih in restavracijah

R.T.
10. 6. 2016, 16.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Francoski bari in restavracije so zaradi strahu pred terorističnimi napadi dobile prepoved predvajanja tekem letošnjega evropskega prvenstva v nogometu.

Arhiv Svet24
Odločitev je že požela več kritik, češ da so vlada in organizatorji tako ustvarili vroče točke za teroriste.

Navijači bodo zato morali prenose tekem spremljati doma ali v strogo zaščitenih območjih desetih francoskih mest. Številni pa te odprte cone že primerjajo z 'odprtimi Bataclani'.

Kot je dejal Thierry Braillard, francoski minister za šport, bodo te 'živahne' cone edina območja na prostem, kjer bodo nameščeni veliki televizijski zasloni. »Neorganiziranih zbiranj ne moremo dopustiti, ker jih policisti preprosto ne morejo primerno zavarovati,« je dejal. »Prenos v živo na neki terasi pa pomeni zbiranje okoli ekrana.«

Minister je prepričan, da je eno res zavarovano območje boljše kot pa na tisoče ljudi, ki se zbirajo, kjer jih je volja.

Bolje, da so varni

Podobnega mnenja je tudi Jacques Lambert, predstojnik komiteja za organizacijo Eura 2016. »Potem ko smo proučili argumente za in proti ter sama mesta, kjer bodo tekme, smo se zedinili z vlado. Bolje je, da se navijači zadržujejo na varnih območjih, kot pa da pohajkujejo povsod. Te cone bodo enako zavarovane kot pa same tekme.«

Odločitev je že požela več kritik, češ da so vlada in organizatorji tako ustvarili vroče točke za teroriste.