Prevzem

Borbe gigantov: Monsantu ponujene Bayerjeve milijarde niso dovolj

T.L.
25. 5. 2016, 09.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Monsantu pravijo, da je Bayerjevih 62 milijard dolarjev premalo denarja. Prevzemno ponudbo si tako zavrnili, zgodba pa še ni končana.

Profimedia
Monsantu je Bayerju dal košarico.

Ameriška družba Monsanto je zavrnila 62 milijard dolarjev težko prevzemno ponudbo nemške korporacije Bayer, saj ocenjujejo, da je ta nepopolna in finančno prešibka. So pa v Monsantu še odprti za nadaljnje pogovore.

"Verjamemo, da bi integrirana strategija lahko ponudila velike koristi pridelovalcev in širši družbi ter spoštujemo Bayerjevo poslovanje. No, trenutna ponudba bistveno podcenjuje našo družbo in  ne daje jamstva, da bi bila ukinjena potencialna finančna in regulatorna tveganja povezana s prevzemom,« je sporočil Hugh Grant, izvršni direktor Monsanta. Monsanto je sicer še odprt za nadaljnja pogajanja.

Bayer je odgovoril, da prevzemna ponudba po ceni 122 dolarjev na delnico predstavlja polno vrednost za delničarje Monsanta, hkrati pa z zadovoljstvom pričakujejo konstruktivne pogovore z Monsantom.

Monsantov pritisk na Bayer

Z odločitvijo ameriškega podjetja je na vodstvu nemškega farmacevtskega giganta še večji pritisk, saj je že zdaj del delničarjev ocenjeval, da je prevzemna ponudba 122 dolarjev na delnico, previsoka.

Vrednost delnice Monsanta na Wall Streetu se trenutno giblje na vrednosti okoli 109 dolarjev, kar je precej nižje od Bayerjeve ponujene vrednosti, kar kaže na to, da vlagatelji niso prepričani, da bo do dogovora prišlo.

Ni jasno, za kolikšno ceno bi bil Monsanto pripravljen sprejeti Bayerjevo ponudbo. Analitiki pravijo, da bo moral Bayer ponuditi bistveno višjo vrednost za delnico od že ponujene. 

"Ocenjujeno, da je malo verjetno, da bo dogovor sklenjen za vrednost 122 dolarjev na delnico min smatramo da je 135 dolarjev verjetnejša možnost", so sporočili analitiki  JPMorgana.

Pogovori med družbama naj bi se nadaljevali v naslednjih tednih.