Nasilje

Zažigali so majice s Trumpovimi volilnimi gesli

G.G./STA
25. 5. 2016, 08.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Newyorški bogataš Donald Trump je v torek brez težav osvojil strankarske volitve za predsedniškega kandidata republikancev v zvezni državi Washington. Sam je bil v Novi Mehiki, kjer so njegovo zborovanje motili nasilni protesti.

Twitter
Na Trumpovem shodu je izbruhnilo nasilje.

V Albuquerqueju v Novi Mehiki so Trumpa na zborovanju prekinjali protestniki s transparenti, na katerih je pisalo, da je Trump fašist in da ga ne morejo več poslušati. Kandidat jim je odvrnil v svojem slogu in jih pozval, naj se vrnejo k mamicam, če še nosijo plenice.

Protestniki so se pred dvorano, kjer je svoje privržence navduševal Trump, spopadli tudi s policijo. Med drugim so zažigali majice s Trumpovimi volilnimi gesli.

Proti njemu protestira tudi 400 pisateljev na čelu s Stephenom Kingom, ki so podpisali spletno pismo z obsodbo njegovega vzpodbujanja najbolj nizkotnih in nasilnih elementov ameriške družbe.

Trump je praktično osvojil republikansko predsedniško nominacijo, saj več nima nasprotnika, čeprav so bili na glasovnicah Washingtona še imena Teda Cruza ter Johna Kasicha in Bena Carsona. Cruz in Kasich sta od kandidature odstopila, ko so bile glasovnice že natisnjene, Carson pa nikoli ni uradno sporočil v Washington, da več ne kandidira.

Trumpu sedaj uradno manjka še okoli 40 delegatov do 1237, kolikor jih je potrebno za osvojitev nominacije, kar bo imel že 7. junija.