Baltimore

Policist oproščen obtožb v povezavi s smrtjo, ki je zanetila hude nemire

J.P./STA
23. 5. 2016, 18.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Sodišče v ameriškem Baltimoru je danes 30-letnega policista Edwarda Nera oprostilo vseh točk obtožnice v povezavi s smrtjo temnopoltega osumljenca Freddiea Grayja, katerega smrt je lani v mestu zanetila hude nemire in politične pretrese. Obtoženi so še štirje policisti, eden pa se je že izmaknil kazni.

Edward Nero

Porota se decembra ni zmogla poenotiti glede krivde ali nedolžnosti policista Williama Porterja. Tožilstvo bi lahko zaradi tega zahtevalo novo sojenje, vendar bo to verjetno odvisno od razpleta procesov proti preostalim obtoženim.

Divja vožnja

Graya so aretirali 12. aprila lani in ga odvedli v policijsko vozilo. 25-letnik pa je bil ob prihodu do policijske postaje že na pol mrtev. Nato so ga odpeljali v bolnišnico, kjer pa je sedem dni kasneje umrl zaradi posledic poškodbe hrbtenice.

Tožilstvo trdi, da so policisti osumljenca vrgli v policijsko vozilo in ga pustili na tleh, ne da bi ga pripeli z varnostnim pasom. Med divjo vožnjo po mestu ga je premetavalo, zato naj bi se mu zlomila hrbtenica.

Policist Nero se je odločil za sojenje le pred sodnikom brez porote in odločitev je bila zanj dobra. Sodnik Barry Williams je zavrgel vse točke obtožnice, ki ga je bremenila med drugim napada, ogrožanja in odstopa od dolžnosti.

6. junij

Naslednje sojenje se začenja 6. junija proti vozniku policijskega vozila Caesarju Goodsonu. Obtožnica ga med drugim bremeni uboja z vozilom, napada in nenaklepnega umora.