Gospodarska gibanja

Begunska kriza pospešila nemško rast

M.K./STA
13. 5. 2016, 10.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nemško gospodarstvo je v prvih treh mesecih leta na četrtletni ravni beležilo 0,7-odstotno gospodarsko rast, ki je pozitivno presenetila analitike, poganjala pa jo je predvsem močna domača potrošnja.

Arhiv Svet24
Okrepila sta se tako zasebna potrošnja gospodinjstev kot tudi potrošnja države.

Rast največjega evropskega gospodarstva je bila med januarjem in marcem hitrejša kot v predhodnem četrtletju, ko je dosegla 0,3 odstotka.

Analitiki so napovedovali, da bo rast v prvem četrtletju dosegla približno pol odstotka. "Pozitivni signali so prišli predvsem pri domačem povpraševanju," pa so pojasnili nemški statistiki. Okrepila sta se tako zasebna potrošnja gospodinjstev kot tudi potrošnja države.

Rast je v prvem četrtletju opazneje poganjala večja potrošnja države, ki je morala okrepiti sredstva za obvladovanje begunske krize, koristila pa ji je tudi milejša zima, kar so izkoristili predvsem v gradbenem sektorju. Po drugi strani pa analitiki niso zadovoljni z nemškim izvozom, ki je dolga leta poganjal gospodarstvo, saj je država v trimesečju več uvozila kot izvozila.

Na letni ravni se je nemški bruto domači proizvod med januarjem in marcem okrepil za 1,3 odstotka, kaže danes objavljena prva ocena. Nemški statistični urad bo drugo oceno objavil 24. maja.