Krčenje srednjega razreda

Ko bogati bogatijo in revni se množijo

M.K./STA
13. 5. 2016, 09.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Raziskava ameriškega centra Pew je ugotovila, da je v ZDA vse manj gospodinjstev, ki spadajo v srednji razred, naraščata pa deleža bogatih in revnih gospodinjstev.

profimedia
Življenjske razmere v ZDA so vedno slabše, prepad med bogatimi in revnimi pa se drastično poglablja.

Raziskava je zajela 229 mestnih območij, ki predstavljajo 76 odstotkov celotnega prebivalstva ZDA.

Pew je ugotovil, da je bilo leta 2000 v ZDA deset odstotkov mestnih območij, kjer odrasli prebivalci srednjega razreda niso predstavljali večine. Leta 2014 jih je že bilo 25 odstotkov. V New Yorku, Los Angelesu, Bostonu in Houstonu srednji razred predstavlja manj kot polovico odraslega prebivalstva.

V 14 letih je delež prebivalcev srednjega razreda padel v devetih od desetih največjih mestnih območij. Pew srednji razred razume kot gospodinjstvo, ki zasluži od dve tretjine do dvakrat več kot znaša srednji dohodek glede na velikost gospodinjstva in glede na lokalne življenjske stroške.

Na splošno bi to bilo v letu 2014 med 42.000 do 125.000 letnega dohodka za tričlansko gospodinjstvo. Od leta 2000 so dohodki povprečnega ameriškega gospodinjstva padli v 129 od 229 mestnih območjih.

Največ gospodinjstev srednjega razreda je v ZDA še vedno na Srednjem zahodu, največ bogatih je na severovzhodu in zahodni obali ZDA, največ revežev pa je na jugu.

Spremembe so različne od mest do mest. V Bostonu se je na primer na račun srednjega razreda bolj okrepil razred bogatih, v Atlanti pa razred revnejših.