Imajo tehnologijo in znanje

Islamska država že uporabila kemično orožje?

G.G./STA
3. 5. 2016, 20.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Že nekaj mesecev se govori, da bi se lahko skrajna skupina Islamska država (IS) dokopala do kemičnega orožja, danes pa je Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW) opozorila, da IS morda izdeluje kemično orožje in ga je morebiti že uporabila v Iraku in Siriji.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Prvi mož organizacije Ahmet Üzümcü je dejal, da so njihove ekipe našle dokaze o uporabi gorčičnega plina v napadih v omenjenih dveh državah. "Čeprav tega niso mogli pripisati IS (...) obstaja močan sum, da so ga morda uporabili," je dejal Üzümcü. V OPCW sumijo, da skrajneži kemično orožje izdelujejo sami, kar je izjemno zaskrbljujoče.

"To dokazuje, da imajo tehnologijo, znanje in tudi dostop do materialov, ki jih je mogoče uporabiti za izdelavo kemičnega orožja," je še dejal Üzümcü.

Direktor ameriške obveščevalne službe Cia John Brennan je že februarja opozoril, da imajo borci IS sposobnost pridobiti manjše količine klora in gorčičnega plina.

Üzümcü ni navedel, v katerih napadih naj bi IS uporabil kemično orožje, so pa sirski državi mediji minuli mesec poročali, da so skrajneži s plinom napadli sirske vladne enote v zračni bazi v mestu Deir Ezor.

9. marca so o domnevnem napadu džihadistov s plinom poročali tudi iz kraja Taza južno od Kirkuka v Iraku, v katerem so bili ubiti trije otroci, okoli 1500 ljudi pa je bilo ranjenih. Poročali so o opeklinah, izpuščajih in težavah z dihanjem.