Protest

Hrvaški novinarji zahtevajo odstop ministra

M.K./STA
3. 5. 2016, 13.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Hrvaško novinarsko društvo (HND) je ob današnjem svetovnem dnevu svobode medijev organiziralo protestni pohod do ministrstva za kulturo, kjer so zahtevali odstop ministra za kulturo Zlatka Hasanbegovića.

Hrvaški minister za kulturo Zlatko Hasanbegović je prekinil financiranje neprofitnih medijev in se ni odzval na pozive k pogovorom z novinarji.

Shoda se je udeležilo več kot 200 novinarjev in protestnikov.

Protestniki so zahtevali odstop ministra Zlatka Hasanbegovića, ker ga imajo za odgovornega za stanje v medijih. Ministra so med drugim kritizirali, ker je prekinil financiranje neprofitnih medijev ter se ni odzval na pozive k pogovorom.

Sedanja oblast dela vse, da bi onemogočila medijsko svobodo in neodvisnost novinarstva, je dejal predsednik HND Saša Leković. Pojasnil je, da so se odločili za protestni pohod, ker se pristojne državne institucije niso odzvale na njihova in mednarodna opozorila glede razmer v hrvaških medijih, niti na vabila na pogovore.

Današnji mirni protest kaže, da ne bomo dovolili, da se oblast, ne glede na to, katera je, obnaša na tak način, je izjavil Leković. Med drugim je poudaril, da je po desantu ministrstva za kulturo in hrvaške vlade na medije, medijska svoboda na Hrvaškem na najnižji ravni v zadnjih 25 letih.

V strahu pred izgubo delovnih mest

Leković je dejal, da je zadovoljen z današnjim odzivom na protestni shod. Dodal je, da se nekatere kolegice in kolegi niso odzvali zaradi strahu pred izgubo delovnih mest, posebej na Hrvaški radio-televiziji (HRT). Tam so po prihodu nove desne vlade zamenjali že več kot 70 urednikov ter drugih vodstvenih oseb.

Protestniki so nosili transparente z napisi: "Novinarstvo je poročanje o tem, česar drugi ne želijo objaviti. Vse ostalo so odnosi z javnostmi", "Molk je Zlat(k)o", "Ministrstvo torture", "Smrt fašizmu, svobodo novinarstvu", "Urejajte vlado, ne medije" in podobno. Pred ministrstvom za kulturo so tudi položili svinčnike ter napis z navedbami iz splošne deklaracije o človekovih pravicah ZN in hrvaške ustave, ki naj bi zagotavljale svobodo medijev.

Po protestih so se vrnili v poslopje HND, kjer je potekala podelitev letnih novinarskih nagrad. V popoldanskih urah bo tudi konferenca o svobodi medijev in preverjanju dejstev. Konference naj bi se udeležili tudi hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović in ameriška veleposlanica na Hrvaškem Julieta Valls Noyes.