Islamska država

IS ubija svoje ranjene borce, da bi prodala njihove organe

R.T.
20. 4. 2016, 13.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Islamska država je v iraškem Mosulu organizirala zdravniško ekipo , ki v Sirijo in Irak izvaža organe za transplantacijo ali za prodajo na črnem trgu.

Arhiv Svet24
Zdravnike so z ustrahovanjem prisili k odvzemanju organov ranjenim borcem.

Militantni pripadniki Islamske države (IS) so že v mnogih primerih pokazali svojo okrutnost do nedolžnih civilistov in vojaških nasprotnikov, zdaj pa kaže, da so prav tako brutalni tudi do svojih soborcev.

Kot piše britanski The Sun, džihadisti IS zbirajo denar tudi tako, da ubijajo svoje ranjene borce, njihove organe pa prodajajo na črnem trgu. Nek arabski časnik tako navaja neimenovani vir v Iraku, ki trdi, da so zdravnike z ustrahovanjem prisili k odvzemanju organov ranjenim borcem IS.

Španski mediji trdijo, da islamisti za transplantacije uporabljajo tudi organe svojih ujetnikov. Zapornike tako prisiljujejo k darovanju krvi ali pa odlašajo z izvršitvijo kazni na smrt obosojenih, da bi lahko čim dlje uporabljali njihovo kri.

Viri so za El Mondo potrdili, da so v enih od bolnišnic videli trupla najmanj 183 oseb, katerih organi so bili odvzeti.

Po nekaterih pričevanjih, je Islamska država organizirala zdravniško skupino v Mosulu, ki v Sirijo in Irak izvaža organe za transplantacijo.

Leta 2015 je iraški veleposlanik pri ZN Mohamed Alhakim povedal novinarjem, da so v množičnih grobiščih odkrili trupla, na katerih so bili vidni kirurški posegi, s katerimi so jim odvzeli ledvice in druge organe.