Novi direktor UKC

Vlada podprla Andraža Kopača

M.K./STA
20. 4. 2016, 12.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vlada je danes soglasno podprla Andraža Kopača za direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

STA
Naša največja bolnišnica bo tako po več kot dveh letih dobila direktorja s polnimi pooblastili.

Svet UKC Ljubljana je Andraža Kopača sicer imenoval pred dvema tednoma, sedaj pa je dobil še soglasje vlade.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je po seji še izpostavila, da je zelo vesela, da bomo po dolgem času dobili polnomočnega direktorja UKC in se bodo začele zadeve premikati. Na vladi po njenih besedah o Kopaču ni bilo pomislekov glede tega, da nima izkušenj v zdravstvu.

Kopač je sicer med letoma 2003 in 2006 vodil Alpino, trenutno je direktor podjetja CSS, dela je opravljal tudi v Liv Hidravlika Postojna, bil je namestnik direktorja trženja tudi v termo Škofja Loka, poleg tega pa je med letoma 2010 in 2013 bil poslovni direktor Smučarske zveze Slovenije.

44-letni Kopač je doma iz Žirov, ima magisterij ekonomije, pred tem pa je diplomiral iz organizacijskih ved, prav tako je višješolski strojnik.

Pred dvema tednoma ga je sicer na seji za direktorja imenoval svet naše največje bolnišnice. Zanj je glasovalo sedem svetnikov, ostali trije so glasovali za fizika Francija Demšarja.

Naša največja bolnišnica bo tako po več kot dveh letih dobila direktorja s polnimi pooblastili. Po koncu polnega mandata je funkcijo kot v. d. še dve leti opravljal Simon Vrhunec, za nekaj mesecev ga je nato nasledil Andrej Baričič, zadnja pa je bila vršilka dolžnosti Brigita Čokl.

Sindikati z različnimi stališči do imenovanja Kopača

Podporo vlade Andražu Kopaču za generalnega direktorja UKC Ljubljana v zdravstvenih sindikatih komentirajo različno. Predsednica sindikata delavcev v zdravstveni negi Jelka Mlakar meni, da je treba počakati na rezultate, zadržkov do njegovega imenovanja pa nima. Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin pa dvomi v Kopačeve vodstvene sposobnosti.

Oseba, katere edina referenca je, da ima podporo stranke SMC, je popolnoma neprimerna za vodenje tako velike institucije, je izpostavil Kuštrin. Kot je dodal, sicer ni nujno, da je prvi mož največje bolnišnice zdravnik. "Moral pa bi imeti dobre izkušnje z vodenjem velike zdravstvene ustanove, da bi se lahko lotil vodenja te barke ali bolje rešeno titanika," je izpostavil.