Svet

Priznanje terorista: naslednja tarča Euro 2016

R.T.
11. 4. 2016, 13.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Teroristična celica Islamske države, ki je udarila v Parizu in Bruslju, si je za naslednjo tarčo izbrala Euro 2016, evropsko prvenstvo v nogometu.

Mohamed Abrini in Salah Abdeslam na bencinski črpalki 11. novembra lani.

Kot smo že pisali, so belgijski preiskovalcu ugotovili, da je teroristična skupina, odgovorna za teroristične napade v Bruslju, sprva nameravala znova udariti v Franciji. A ker jih je presenetilo hitro napredovanje preiskave, so na hitro sprejeli odločitev za napad v Bruslju, so pojasnili belgijski tožilci.

Euro 2016

Nedavno aretirani Mohamed Abrini naj bi preiskovalcem priznal, da so si napadalci že izbrali svojo naslednjo tarčo – Euro 2016 oziroma evropsko prvenstvo v nogometu. To se bo odvilo v Franciji. Francoski predsednik vlade Manuel Valls je dejal, da »ne bodo zaspali na straži«.

Mohamed Abrini

Salah Abdaslam

Moral bi postati varilec

Abrini je v bruseljski četrti Molenbeek odrasel skupaj s Salahom Abdeslamom, enim od osumljencev za teroristični napad v Parizu 13. novembra lani. Že zgodaj zapisan življenju kriminala je pri 18 prekinil svoje usposabljanje zavarilca, preden je postal radikaliziran.

Kraja in droge

Abrinija so v bruseljski četrti Anderlecht aretirali v petek, on pa naj bi bil skrivnostni »moški s klobukom«, ki je po napadu izginil. Tožilcem je priznal, da je bil na kraju zločina – jakno je pozneje odvrgel, pokrivalo pa prodal. Vendar pa je Abrini pozornost preiskovalcev spričo njegove vloge v terorističnih napadih v Parizu pritegnil že prej. Belgijca maroškega izvora so namreč skupaj z glavnim osumljencem Abdeslamom dva dni pred napadom opazili na bencinski postaji severno od Pariza.

Med preiskavo je postalo znano tudi, da ima Abrini dolgo zgodovino kraje in posedovanja droge; njegov brat je tudi potrdil, da se je nekajkrat znašel za zapahi. Preiskovalci sumijo, da je Mohamed Sirijo obiskal lani skupaj z bratom Sulejmanom, ki je tam umrl.

Abrinijeva družina je takoj po napadu v Parizu prisegala, da je Mohamed bil v Molenbeeku in da ni nikoli govoril o Islamski državi.