Svet

Vzajemno obtoževanje zaradi nasilja nad migranti

M.K./STA
11. 4. 2016, 12.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Grške in Makedonske oblasti se mesedbojno obtožujejo zaradi nedeljskega incidenta na mejnem prehodu Idomeni-Gevgelija, kjer naj bi uporabili prekomerno silo proti migrantom.

DOTW
Organizacija Zdravniki brez meja je zaradi uporabe solzivca pomagala 260 migrantom: 200 jih je imelo težave z dihanjem.

Ti so skušali namreč po večtedenskem čakanju na silo prebiti mejno ograjo, makedonska policija pa jih je ustavila s solzivcem in domnevno tudi z gumijastimi naboji.

Makedonska stran pravi, da so množice nasilnih migrantov - bilo naj bi jih kar 3000 - metale kamenje in druge predmete ter da je bila uporaba solzivca s strani policistov in vojakov nujna in dejanje samoobrambe. Obenem vztraja, da gumijasti naboji ali kakršnakoli druga sila niso bili uporabljeni, zgolj solzivec.

A tiskovni predstavnik grške agencije, ki usklajuje dejavnosti, povezane z begunsko in migrantsko krizo, Gjorgos Kiricis je makedonski odziv označil kot povsem nepotreben in pretiran. Za radio Vima je dejal, da je bila uporabljena "prekomerna in nesorazmerna sila", kar je ustvarilo "zelo težko situacijo" v Grčiji. Grška vlada je pri makedonski zato vložila protest.

Nasprotno je makedonsko zunanje ministrstvo sporočilo, da je od Aten v nedeljo zahtevalo, da posredujejo proti nasilnežem, ki skušajo nezakonito prečkati mejo, in zagotovijo varnost na svoji strani meje, a tega niso storile.

Aktivisti podpihovali migrante

V Skopju so sicer krivdo za incident pripisali aktivistom iz nevladnih organizacij, ki v Idomeniju zahtevajo odprtje meje, češ da so ti podpihovali migrante. Med drugim naj bi jim lagali, da se utegne meja ponoči začasno odpreti, poroča makedonska tiskovna agencija Mia. Izpostavljajo še, da so ob makedonskih proti migrantom posredovale tudi policijske enote več članic EU.

Po navedbah grške policije so morali v nedeljo zaradi različnih zdravstvenih težav oskrbeti kakih 300 ljudi. Organizacija Zdravniki brez meja je po incidentu pomagala 260 migrantom: 200 jih je imelo težave z dihanjem zaradi solzivca, 30 so jih poškodovali gumijasti naboji, še 30 jih je utrpelo druge poškodbe.
Makedonska stran medtem izpostavlja, da je bilo na makedonskem ozemlju ranjenih 23 njihovih policistov in vojakov ter povzročena precejšnja gmotna škoda.

V Idomeniju je nakopičenih kakih 11.000 migrantov in beguncev, mnogi med njimi bežijo pred nasiljem v Siriji in Iraku. Ob že nekaj tednov zaprti grško-makedonski meji živijo v izredno slabih razmerah, zaradi česar so napetosti v nedeljo prerasle v nasilje. Danes je ob meji relativno mirno.