Slovenija

Le enajst ponudnikov bi stanovanja oddalo beguncem

E.R.
11. 4. 2016, 11.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na povabilo ministrstva za javno upravo, za oddajo stanovanj beguncem, se je odzvalo enajst ponudnikov

Arhiv Svet24
Vlada bo težko našla dovolj zasebnih stanovanj za pribežnike.

Na poizvedovanje države, kdo bi oddal stanovanje za namestitev beguncev, se je doslej odzvalo enajst ponudnikov iz vse Slovenije. Glede na razširjeno diskriminacijo pa namestitev beguncev na zasebnih naslovih za vlado očitno ne bo ne bo lahka naloga.
Stanovanja za 567 beguncev

Država išče zasebnike, ki bi oddali stanovanja za nastanitev beguncev. Gre za 567 ljudi, ki bodo letos in prihodnje leto premeščeni iz Italije in Grčije.

Ministrstvo za javno upravo je pred dnevi objavilo povabilo k oddaji zasebnih stanovanj, v katere bi namestili prosilce za azil. Vlada bo sicer najprej izkoristila obstoječe zmogljivosti posameznih upravljavcev stanovanjskih skladov in republiškega stanovanjskega sklada, po potrebi pa bo nato izkoristila še najem pri zasebnikih.

Oddaja v najem in v brezplačno uporabo

Zainteresirani lastniki stanovanj lahko svoje nepremičnine oddajo v najem oziroma brezplačno uporabo, vloge pa bo sprejemalo ministrstvo za javno upravo (MJU). Zaželeno je, da so ponujena stanovanja opremljena, urejena in takoj vseljiva. Prednost imajo stanovanja v večjih urbanih središčih.

Vlada je namreč na začetku marca sprejela izvedbeni načrt, po katerem bo v skladu z dogovorom na evropski ravni iz Italije in Grčije premestila 567 oseb. Prva skupina, v kateri bo predvidoma 40 ljudi, naj bi prispela konec aprila.
Ti prebežniki bodo v Slovenijo prišli kot prosilci za azil in bodo najprej nastanjeni v azilni dom, po pridobitvi statusa pa v integracijsko hišo. Ti sta v Sloveniji dve, ena v Ljubljani in druga v Mariboru, sprejmeta pa od 60 do 70 ljudi. Ko bodo te zmogljivosti polne, bodo prebežnike nastanjali v drugih zmogljivostih, tudi v zasebnih stanovanjih.