Svet

Prvi Sirci iz Turčije v Nemčijo že v ponedeljek

M.K./STA
1. 4. 2016, 18.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V okviru dogovora med EU in Turčijo bodo v ponedeljek prve Sirce iz taborišč v Turčiji prepeljali v Nemčijo. Kot so potrdili na nemškem notranjem ministrstvu bo šlo večinoma za družine z otroki.

Profimedia
Vse nezakonite migrante, ki so ali bodo od 20. marca prišli na grške otoke s turškega ozemlja, bodo vrnili v Turčijo.

Tiskovni predstavnik ministrstva Tobias Plate je povedal, da gre za nekaj deset ljudi, ki jih bodo predvidoma sprejeli v mestu Friedland.

Načelo eden za enega

Dogovor med EU in Turčijo, sklenjen 18. marca, med drugim predvideva rešitev po načelu eden za enega, po katerem bi za vsakega Sirca, ki ga bodo vrnili v Turčijo z grških otokov, drugega Sirca preselili iz Turčije v unijo. Po dogovoru naj bi v Turčijo vrnili do 72.000 sirskih prosilcev za azil, v zameno pa bo EU sprejela do 72.000 Sircev. Ko bo ta kvota izpolnjena, bo načelo eden za enega nehalo veljati.

Dogovor tudi predvideva, da bodo vse nezakonite migrante, ki so ali bodo od 20. marca prišli na grške otoke s turškega ozemlja, vrnili v Turčijo. Prve migrante naj bi v Turčijo prav tako vrnili v ponedeljek. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za 500 migrantov, in sicer Sirce, ki niso zaprosili za azil, Afganistance in Pakistance. Uradno ni znano, s katerih od petih grških otokov, na katerih so sprejemni centri za begunce, bodo vrnili migrante niti ali jih bodo vrnili po morju ali po zraku.