Črna kronika

Za sporazum so izvedeli šele na sodišču

Mirjana Martinovič, Dolenjski list
1. 4. 2016, 17.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Mestna občina Novo mesto je pred časom ugotovila, da eno od njenih nepremičnin, nekdanje vojaško skladišče v Drgančevju, uporablja podjetje D&DD. Občina je na sodišče vložila tožbo za izpraznitev in odškodnino, a se je izkazalo, da ima D&DD z občino sklenjeno pogodbo o brezplačnem najemu prostorov.

Mirjana Martinovič

Začelo se je aprila 2014, ko je novomeška občina v Uradnem listu razpisala javno dražbo za prodajo in najem več nepremičnin. Za parceli v Drgančevju, na katerih stoji dotrajan objekt velikosti 560 kvadratnih metrov, je izklicna cena mesečne uporabe znašala 1680 evrov neto. Interesentov na dražbi, ki je sledila v prostorih občine 7. maja istega leta, ni bilo.

Brez datuma

"Z namenom, da se nepremičnine tekoče in investicijsko vzdržujejo, se je lastnik odločil, da do sklenitve najemne pogodbe, ko bo za to izkazan javni interes, dovoli brezplačno uporabo poslovnega objekta podjetju D&DD Proizvodnja, trgovina Novo mesto, d. o. o.," piše v sporazumu med novomeško občino in D&DD. Uporabnik nepremičnine se je zavezal, da bo kril obratovalne stroške, objekt tekoče in investicijsko vzdrževal ter kril stroške nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča in stroške zavarovanj. Vsega pet členov dolg sporazum še pravi, da ima uporabnik pravico oddati nepremičnino v podnajem, sporazum pa je bil sklenjen za nedoločen čas z odpovednim rokom 60 dni oz. do sklenitve najemne pogodbe, če bi občina pridobila ustreznega najemnika. Dokument je v imenu uporabnika podpisal direktor družbe D&DD Damir Delić, v imenu novomeške občine pa nekdanji župan Alojzij Muhič. Kdaj je bil sporazum sklenjen, iz pogodbe ni razvidno, saj ta ne vsebuje nobenih datumov.

facebook
Damir Delić je bil v prejšnjem mandatu tudi član nadzornega odbora občine.

Član nadzornega odbora

V oči bode še dejstvo, da je bil Delić od leta 2010 do novembra 2014 član nadzornega odbora Mestne občine Novo mesto, torej najvišjega organa nadzora javne porabe v občini. V tem času po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije tovrstnega sporazuma sploh ne bi smel podpisati. Sicer pa to ni prvič, da se je Delić, ki je na zadnjih lokalnih volitvah listi SD kandidiral za člana občinskega sveta, znašel v nasprotju z omenjenim zakonom. Kot član nadzornega odbora je v minulem mandatu nadziral zaključni račun vrtca Pedenjped, s katerim je njegovo podjetje D&DD poslovno sodelovalo. Ker o tem ni nikogar obvestil, ga je Komisija za preprečevanje korupcije oglobila s 400 evri kazni.

Ničnost pogodbe

Novomeška občina je od Delića s tožbo poleg izpraznitve prostorov zahtevala tudi plačilo uporabnine v višini dobrih 20 tisoč evrov. A podjetje D&DD je sodišču v odgovoru na tožbo predlagalo, da se na podlagi sporazuma o brezplačnem najemu tožbeni zahtevek v celoti zavrne kot neutemeljen. Ob tem so oporekali tudi višini tožbenega zahtevka, ki je po njihovem mnenju pretirana. Uporabnik naj bi objekt vzdrževal kot dober gospodar in vanj celo investiral.

Zadevo smo želeli preveriti pri Deliću, ki nam je sicer obljubil pogovor, a nato privolil le v pisna vprašanja, na katera je v glavnem odgovoril, da zadeve ne želi komentirati, "ker je to stvar sodnega postopka."

V hiši je Gallino

Bolj zgovoren je bil novomeški župan Gregor Macedoni. Sporazum o brezplačni uporabi prostorov ga preseneča, sploh pa po naših podatkih na občini originalnega izvoda pogodbe niti ne najdejo. Zdaj bodo po županovih besedah zahtevali ničnost pogodbe o brezplačnem najemu in "sprožili postopke proti odgovorni osebi". "Težko komentiram, kaj je župan dejal glede ničnosti pogodbe, ker njegovih navedb nisem slišal in tudi ne poznam njegovih namenov glede zahteve za ničnost," je za Dolenjski list odvrnil Delić.
Zadeva bo epilog torej dobila na sodišču. Ob svojem obisku v Drgančevju smo na tem naslovu našli le oznako podjetja Gallino, ki ga Novomeščani sicer poznajo tudi iz zgodbe o sporni prodaji delnic Jelovice družbi Zarja. Predstavnik Gallina nam je dejal, da so tam najemniki prek družbe Njamnjam. Ko smo ga zaprosili za kontaktno številko najemodajalca, pa smo dobili GSM-številko Damirja Delića.