Svet

Spolni napadi v Kölnu: obtožen 26-letni Alžirec

J.P./STA
24. 3. 2016, 19.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nemški organi so vložili prvo obtožnico za spolni napad, povezano z dogajanjem v Kölnu na silvestrovo, ko so moški tujega porekla tam fizično in tudi spolno napadli na stotine žensk. Spolnega napada je obtožen 26-letni Alžirec, ki naj bi skupaj s še okoli desetimi drugimi moškimi obkolil neko žensko in jo otipaval.

Reuters
Na silvestrovo so se v Kölnu pripetili množični napadi, ogorčenje pa so sprožili predvsem spolni napadi na ženske.

Moški, katerega imena na sodišču v Kölnu niso razkrili, je obtožen tudi, da je iz žrtvine torbice ukradel mobilni telefon. Kdaj točno naj bi mu začeli soditi, zaenkrat ni znano.

Mlajši, 23-letni brat obtoženca je medtem obtožen, da je prav tako skupaj s še kakimi desetimi pajdaši obkolil neko drugo žensko in ji prav tako ukradel telefon, medtem ko naj bi je spolno ne napadli.

Okoli 1100 ovadb

Zaradi dogajanja na trgu pred kölnsko železniško postajo na silvestrovo so na tamkajšnjem tožilstvu sicer prejeli kar okoli 1100 ovadb, od tega 480 za spolne napade.

Identificiranih je bilo 120 osumljencev, večinoma moških iz Alžirije in Maroka, sicer pa tako tistih, ki so v Nemčijo prišli pred kratkim kot takih, ki tam živijo že leta. Doslej so bili obsojeni trije, vsi za krajo. Prvi mož kölnske policije je februarja priznal, da velike večine napadalcev verjetno ne bodo nikoli ujeli.

Napadi so še dodatno razpihali napetosti in sovraštvo do priseljencev v državi, kamor je samo lani prispelo 1,1 milijona prosilcev za azil, ter zaostrili nasprotovanje t. i. politiki odprtih vrat do beguncev, ki ji sledi nemška kanclerka Angela Merkel.