Svet

Zahtevajo njegovo izročitev

M.J./STA
19. 3. 2016, 10.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ključni osumljenec za lanske teroristične napade v Parizu Saleh Abdeslam in njegov domnevni sostorilec, ki so ju prijeli v petkovi operaciji v Bruslju, sta danes zapustila bolnišnico, kjer so ju oskrbeli zaradi strelnih ran. Francija bo nemudoma zahtevala izročitev Abdeslama, je že v petek napovedal francoski predsednik Francois Hollande.

Twitter
Med aretiranimi v petek so sicer še moški, poznan po lažnem imenu Amine Choukri.

"Teroristična osumljenca sta zapustila bolnišnico Saint-Pierre," je prek spletnega družbenega omrežja Twitter sporočil bruseljski župan Yvan Mayeur. Kam so ju prepeljali, ni pojasnil, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Oba osumljenca bodo najverjetneje zaslišali, preden bodo obravnavali zahtevo Francije po njuni izročitvi zaradi vloge v novembrskih napadih v Parizu, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi.

26-letni Abdeslam in še štirje osumljenci so bili aretirani v spektakularni akciji v petek v bruseljski četrti Molenbeek. Glavni osumljenec je bil med aretacijo lažje ranjen na nogi, so pojasnili tožilci.

Hollande je že v petek aretacijo pohvalil in napovedal, da bo Pariz, "kakor hitro bo mogoče", zahteval izročitev Abdeslama.

Takojšnjo izročitev Abdeslama Franciji so medtem zahtevali tudi svojci žrtev pariških napadov. "Bal sem se, da bo Abdeslam ušel ali bo ubit," je za francosko televizijo BFMTV dejal predsednik združenja svojcev žrtev George Salines. "Sedaj mu bodo lahko sodili," je bil zadovoljen.

Salines je izrazil še upanje, da bo aretacija Abdeslama vodila do identifikacije vseh, ki so v pariških napadih vlekli niti.

Med aretiranimi v petek so sicer še moški, poznan po lažnem imenu Amine Choukri oziroma sirskem lažnem imenu Monir Ahmed Alaaj, ter trije člani družine, ki je skrivala Abdeslama. Ta je v Molenbeeku vodil bar skupaj s svojim bratom Brahimom.

Brahim Abdeslam se je sicer razstrelil v pariških napadih in je bil v četrtek diskretno pokopan na bruseljskem pokopališču. Njegov brat pa naj bi zavrnil samorazstrelitev in se dan po napadih vrnil v Bruselj, kjer je domnevno preživel vse štiri mesece odtlej.

Po petkovih aretacijah je na begu le še en osumljenec, ki naj bi bil vpleten v pariške napade, Mohamed Abrini, ki so ga kamere ujele z Abdeslamom dva dni pred napadi na bencinskem servisu na avtocesti blizu Pariza.