Svet

Še najmanj 70 let, da bodo ženske po plačah enakovredne moškim

STA
8. 3. 2016, 10.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ženske so na področju dela v zadnjih 20 letih doživele le malo napredka, za premostitev vrzeli med njihovimi plačami in plačami moških pa bo potrebnih še najmanj sedem desetletij, je ob mednarodnem dnevu žensk objavila Mednarodna organizacija za delo (ILO).

Profimedia
Fotografija je simbolična.

ILO je v poročilu poudarila, da se ženske skozi celotno življenje še naprej soočajo z velikimi ovirami pri dostopu do spodobne zaposlitve. Kakovost njihovih delovnih mest ostaja razlog za zaskrbljenost tudi v državah, v katerih lažje pridejo do zaposlitve.

Ženske trenutno v povprečju zaslužijo 23 odstotkov manj kot moški in če se bo plačna vrzel med spoloma krčila s trenutno hitrostjo, bo za njeno premostitev potrebnih še sedem desetletij, je še izpostavila organizacija s sedežem v Ženevi.

Medtem ko je na svetu trenutno zaposlenih 72 odstotkov moških, ta delež za ženske znaša 46 odstotkov. In ta razkol se je od leta 1995 zmanjšal za zgolj 0,6 odstotka, je zapisala ILO. "Velik napredek žensk v izobraževanju se ni prevedel v primerljiv napredek, ko gre za njihov položaj v svetu dela," dodaja organizacija.

V številnih regijah po svetu obstaja velika verjetnost za večjo brezposelnost žensk kot moških - po svetu je brezposelnih 6,2 odstotka žensk v primerjavi s 5,5 odstotka moških. Številne ženske ne morejo sprejeti zaposlitve za polni delovni čas, ker veliko več časa porabijo za domača opravila in nego otrok, in zato na koncu tudi manj zaslužijo.

Ti dejavniki, skupaj z dejstvom, da številne ženske opravljajo delo nižje kakovosti ali imajo zgolj neformalno zaposlitev, vodijo v oster razkorak med spoloma v starosti. Tako okoli 200 milijonov žensk na svetu v starosti živi brez rednega prihodka oz. pokojnine - v primerjavi s 115 milijoni moških, je še izpostavila organizacija.