Svet

Savdski Arabiji jasen NE!

T.C.
25. 2. 2016, 22.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V luči krvavega nasilja, ki vlada v Jemnu in h kateremu z zračnimi napadi precej prispeva Savdska Arabija, je Evropski parlament danes sprejel resolucijo, s katero evropski poslanci pozivajo k prenehanju napadov na jemenske civiliste in k prekinitvi ognja. Prav tako so se izrekli za embargo na prodajo orožja Savdski Arabiji.

Evropski poslanci so v resoluciji poudarili, da je v Jemnu nujno potrebna prekinitev ognja, s katero se bodo končali napadi na civiliste, zdravstvene in humanitarne delavce ter spopadi, da bi tako lahko humanitarna pomoč dosegla žrtve nasilja.

Arhiv Svet24
Posledica sporazuma med Iranom ter skupino P5+1, ki jo sestavljajo ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija in Nemčija?

Evropski parlament je sovražne strani v Jemnu in njihove tuje zaveznike pozval, naj se lotijo novega kroga mirovnih pogajanj in poskusijo najti politično rešitev.

Resolucija poudarja, da sta Savdska Arabija in Iran ključna za rešitev krize v Jemnu. Še posebno zaskrbljenost so poslanci izrazili zaradi zračnih napadov koalicije pod vodstvom Savdske Arabije in njene pomorske blokade Jemna, kar je "vodilo v več tisoč smrti in je še bolj destabiliziralo Jemen". Visoko zunanjepolitično predstavnico EU Federico Mogherini so poslanci pozvali, naj sproži pobudo za uvedbo embarga EU na izvoz orožja v Savdsko Arabijo.

Države članice EU sicer niso obvezane uveljaviti zahteve Evropskega parlamenta.

V Jemnu sicer arabska koalicija pod vodstvom Savdske Arabije že skoraj leto dni izvaja zračne napade na šiitske hutijske upornike, ki jih podpira Iran in se borijo proti silam jemenskega predsednika Abedraba Mansurja Hadija, zaveznika Rijada.

Savdska Arabija je sicer po poročanju nemške tiskovne agencije dpa za Indijo druga največja uvoznica orožja na svetu. Velik del savdskega orožja prihaja iz ZDA in Evrope.

Reuters
V Siriji sunitska Savdska Arabija podpira zmerne upornike proti režimu Bašarja al Asada.