Slovenija

Generalni direktor direktorata za obrambno politiko razrešen

T.C.
25. 2. 2016, 21.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vlada je na današnji seji s 30. junijem s položaja generalnega direktorja direktorata za obrambno politiko na ministrstvu za obrambo razrešila Primoža Šavca. Šavc bo prevzel nove dolžnosti v tujini, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

sta

Šavc, ki je podal soglasje k razrešitvi, je bil za generalnega direktorja direktorata za obrambno politiko imenovan 19. marca 2014.

Vlada je sprejela tudi odgovor na pisno poslansko vprašanje poslanca ZL Franca Trčka glede več točk, med drugim glede predloga SDS za ustanovitev Nacionalne garde. Vlada odgovarja, da do zdaj formalno ni bila seznanjena s pobudo SDS, zato tudi ni oblikovala stališča do nje.

Ministrica za obrambo Andreja Katič pa je članom odbora za obrambo na vprašanje o morebitni reformi rezervne sestave Slovenske vojske ter morebitni ustanovitvi Nacionalne garde že odgovorila, da pozdravlja vsako pobudo, ki bi izboljšala položaj Slovenske vojske.

STA
Vlada na vrhu letalnice bratov Gorišek

Pri tem je izpostavila svoje stališče, da je treba najprej izboljšati položaj zdajšnjih pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske. Šele nato je mogoče razpravljati o nadgrajevanju sistema prostovoljne pogodbene rezerve, razpravo o morebitni drugačni strukturi obrambnih sil pa opraviti v okviru usklajevanja novega zakona o obrambi, ki je v pripravi.

Vlada glede prizadevanj za normalno delovanje in obstoj prostovoljne rezerve Slovenske vojske odgovarja poslancu, da resolucija o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2025 predvideva, da bo imela Slovenska vojska do 10.000 pripadnikov, pri čemer naj bi na enega pripadnika stalne sestave prišel en pripadnik prostovoljne pogodbene rezervne sestave.

Sicer pa v tem trenutku po oceni vlade ni razlogov za ponovno uvedbo splošne vojaške obveznosti oziroma naborniškega sistema v miru. Ponovna uvedba naborništva je predvideva le v skrajnem primeru in na podlagi odločitve državnega zbora.

Vlada na Trčkovo vprašanje, zakaj vlada dovoljuje razširjanje sovražnega govora, poudarja, da obsoja vse oblike spodbujanja, razširjanja in uporabe sovražnega govora ter jih zavrača kot nesprejemljive.