Slovenija

Novi prvi nadzornik Abanke je Marko Garbajs

T.C.
25. 2. 2016, 19.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nadzorni svet Abanke se je danes seznanil z odstopno izjavo dosedanjega prvega nadzornika Janka Gedriha in za njegovega naslednika imenoval Marka Garbajsa, so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz banke.

Arhiv Svet24
Združena banka bo usmerjena predvsem v poslovanje s prebivalstvom ter malimi in srednje velikimi podjetji.

Namestnica predsednika nadzornega sveta je postala Melita Malgaj. Nadzorniki so se seznanili tudi z lanskim poslovanjem banke.

Gedrih je sicer iz nadzornega sveta Abanke odstopil, potem ko je bil v začetku februarja imenovan med nadzornike Nove Ljubljanske banke (NLB). V nadaljevanju se je nato zavihtel na mesto predsednika nadzornega sveta največje slovenske banke.

Radio Aktual
Dobrodošli.

Nadzorniki so obravnavali tudi lansko poslovanje banke, ki je bila tako kot NLB podržavljena v okviru zadnje obsežne sanacije bank. Rezultatov banka v sporočilu za javnost ni razkrila, so pa zapisali, da je Abanka z uspešno lansko združitvijo z Banko Celje, ki je bil eden od korakov h konsolidaciji bančnega sistema, "znatno povečala svoje tržne deleže v slovenskem bančnem prostoru, okrepila zaupanje strank in poslovala dobičkonosno". V devetih mesecih je banka ustvarila 22,85 milijona evrov dobička.

Bilančna vsota združene banke je po nerevidiranih podatkih konec leta 2015 dosegla 3,8 milijarde evrov. Pri tem se je obseg posojil nebančnemu sektorju sicer zmanjšal, a se je delež teh posojil v strukturi aktive banke povečal. Denarne vloge nebančnega sektorja so se lani prav tako znižale, a to predvsem zaradi zmanjšanja depozitov države, saj so se sicer vloge ostalih segmentov strank povečale ali ostale na enaki ravni.

V banki zagotavljajo, da so visoko likvidni in kapitalsko močni, lani pa se je njihove kapitalska ustreznost še izboljšala.