Svet

Obama je grožnje turškega predsednika vzel zelo resno

R. T.
22. 2. 2016, 13.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Med petkovim telefonskim pogovorom s turškim predsednikom, ki je izjavil, da bo v Sirijo napotil vojsko, ga je Barack Obama poskušal prepričati, naj tega ne stori.

Profimedia

Ameriški predsednik Barack Obama očitno resno jemlje grožnje turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana o začetku invazije na Sirijo, poroča Independent. Po besedah dopisnika z Bližnjega Vzhoda Patricka Cockburna ima sicer ameriški predsednik občutek, da ga poskušajo vplesti v lokalne konflikte.

Sirski konflikt je dosegel vrhunec, trdi Cockburn. Oborožene sile Sirije so s podporo ruskega bombardiranja uspešne v provinci Alep in napredujejo proti severu, k meji s Turčijo. Obenem se na tem ozemlju borijo sirski Kurdi, ki jih podpirajo ZDA, in prekinjajo pomembne vire zalog tako teroristom Islamske države kot tudi drugim organizacijam, ki sodelujejo v konfliktu. Turčija pri tem že nekaj dni obstreljujejo položaje sirskih Kurdov, saj jih Ankara obtožuje za nedavne teroristične napade v Turčiji in grozi, da se bo maščevala celo z vojno intervencijo v Siriji.

Do pred kratkim je politika Turčije in Saudove Arabije proti Siriji temeljila predvsem na grožnjah in pretiravanjih, zdaj obstaja realna nevarnost, da se državi vpleteta v vojno v Siriji kljub nasprotovanju Rusije in ZDA.

Uro in 20 minut prepričevanja
Konec prejšnjega tedna sta se Obama in Erdoğan kar 80 minut pogovarjala po telefonu. Cockburn meni, da je ameriški predsednik med pogovorom poskušal prepričati turškega predsednika, naj se ne vmeša v vojno.

"Turki in Savdijci želijo vzpodbuditi ZDA, da bi začela s kopensko operacijo v Siriji, sami pa je ne nameravajo izvesti," pa je za Independent dejal neimenovani bivši diplomat z Bližnjega vzhoda.

ZDA bodo še naprej podpirale sirske Kurde
Omenjeni časnik navaja, da je Obama med telefonskim pogovorom še dejal, da sirski Kurdi ne bi smeli izkoriščati zmag sirske vojske na severu države za doseganje svojih ciljev.

"Washington ne želi nehati podpirati Kurde, ker so ti njihov močan zaveznik v boju proti Islamski državi. Pred več kot letom so Američani ugotovili, da Turki ne nameravajo zapreti meje s Sirijo za teroriste Islamske države in druge džihadiste. Zaradi tega so se Američani odločili, da jo bodo zaprli z druge strani s pomočjo sirskih kurdov," je ob tem pojasnil diplomat, sogovornik Independenta.

Cockburn še navaja, da Obama ne glede na Erdoğanov pritisk, ne želi vpletati ZDA v neposredne spopade.