Svet

Nasa: Zmanjkalo bo vode

U. K.
20. 2. 2016, 14.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pri vesoljski agenciji Nasa svarijo, da bo zaradi topljenja ledenikov Zemlja, in seveda človeštvo, že v naslednjih letih v velikih težavah.

Takšna fotografija bo lahko kmalu realnost.

To seveda ni prvič, da pri Nasi, pa tudi pri drugih organizacijah, svarijo pred podnebnimi spremembami. Teh opozoril sicer nihče ne posluša, a nedavna študija, ki jo je predstavila vesoljska agencija, je res precej skrb vzbujajoča. Še posebej ker je podprta s konkretnimi podatki.

Arhiv
Globalno segrevanje ne vpliva le na življenje ljudi.


ZEMLJA JE KOT GOBA
Najnovejše meritve so sicer pokazale, da se morska gladina zaradi taljenja ledu ni dvignila toliko, kot so pričakovali. Vzrok ni to, da bi se stalilo manj ledu, temveč da so suhi deli našega planeta posrkali več vode. V laboratoriju Jet Propulsion (JPL) v Pasadeni (Kalifornija) so namreč ugotovili, da se, čeprav se ledeniki in ledene ploskve še naprej topijo, gladina morja ni toliko dvignila, kot bi se morala. To pa zato, ker so kontinenti posrkali vodo. Po podatkih gre za dodatnih 3,2 bilijona ton vode. Tako se je višanje gladine morja zmanjšalo za približno 20 odstotkov. Sliši se kot nekaj dobrega, a temu žal ni tako. Stanje je namreč le začasno.

Območje Amazonke bo pridobivalo čedalje več vode.


PORAZDELITEV NI ENAKOMERNA
Glavna težava pri tem je, da bodo območja, ki že zdaj dobijo več vode, te dobila še več, medtem ko bodo sušni predeli postajali vse bolj sušni. Podatke o tem so pri Nasi zbirali od leta 2002 do 2014 in v tem času so ugotovili, da so porečja velikih rek, kot sta Amazonka in Kongo, postala še bolj vlažna, medtem ko bodo nekateri predeli Indije, Kitajske, Severne Afrike in Bližnjega vzhoda postali vse bolj suhi. "Ko pogledamo rezultate, smo lahko zaskrbljeni, saj je to izjemno velika težava, na kateri ne delamo nič," je povedal dr. Famiglietti, vodja ekipe, ki je raziskovala spremembe v sladki vodi.

Dr. Famiglietti je poudaril, da so podatki skrb vzbujajoči.



1,8 MILIJARDE LJUDI BREZ VODE
Enainsedemdeset odstotkov Zemljine površine je pod vodo, a je od te sladke komaj 2,5 odstotka. In več kot polovica te sladke vode je ujeta v ledenikih in snegu. V bistvu je ljudem (pa tudi ostalim kopenskim bitjem) na voljo le 0,007 odstotka vode za vsakodnevno uporabo. Trenutno za pomanjkanjem pitne vode trpi okoli pol milijarde ljudi, po napovedih te študije naj bi do leta 2025, torej čez približno devet let, ta številka narasla na kar 1,8 milijarde.