Svet

Suša ogroža kalifornijske gozdove

STA
29. 12. 2015, 09.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Suša, ki v ameriški zvezni državi Kaliforniji vztraja že od leta 2011, ogroža okoli 58 milijonov velikih dreves, kaže študija, ki je bila objavljena v ponedeljek.

Čeprav vremenski pojav El Nino prinaša več padavin, bi lahko kalifornijski gozdovi utrpeli nepopravljivo škodo zaradi pomanjkanja vode.

Čeprav vremenski pojav El Nino prinaša več padavin, bi lahko kalifornijski gozdovi utrpeli nepopravljivo škodo zaradi pomanjkanja vode.

Poleg pomanjkanja vode, visokih temperatur in lubadarja se povečuje tudi tveganje za umiranje gozdov, še piše v študiji.

"Gozdovi Kaliforniji omogočajo zagotavljanje vode, shranjevanje toplogrednih plinov, kot tudi izdelke iz lesa, turizem in rekreacijo," opozarja ekolog Greg Asner, ki deluje na inštitutu Carneige. "Gozdovi so ekološko, gospodarsko in kulturno zelo pomembni," je izpostavil.

"Suša gozdove izpostavlja ogromnemu tveganju za dolgoročne spremembe v ekosistemih, ki bi lahko vplivale na živalska bivališča in biološko raznolikost," še dodaja.

Raziskovalci so na 10,6 milijona hektarov gozda našli 888 milijonov dreves, ki so morali med letoma 2011 in 2015 prenesti pomanjkanje vode. Od teh je 58 milijonov dreves utrpelo hujše pomanjkanje vode, ki predstavlja grožnjo dolgoročnemu zdravju gozda, poudarjajo v študiji.