Svet

Znova solzivec v kosovskem parlamentu

STA
19. 2. 2016, 13.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kosovska opozicija je danes znova aktivirala solzivec v dvorani kosovskega parlamenta v Prištini in tako prekinila prvo letošnje zasedanje parlamenta, poročajo tuje tiskovne agencije. Več poslancev je zaradi incidenta nosilo plinske maske, drugi so zapustili parlamentarno dvorano.

Youtube

Incident se je zgodil, čeprav so poslance in novinarje pred vstopom v dvorano temeljito pregledali. Sejo so zaradi solzivca prekinili, po pričakovanjih pa jo bodo nadaljevali v drugi dvorani.

Že v sredo je opozicija v Prištini priredila proteste, ki se jih je udeležilo več deset tisoč ljudi. Opozicija je tudi predložila podpise desetih odstotkov prebivalstva za razpis referenduma o srbski manjšini na Kosovu, ki ga vlada zavrača.

Ob začetku parlamentarne seje je poslance nagovoril eden najpomembnejših predstavnikov opozicijske Samoopredelitve Visar Ymeri, ki je poudaril, da oblasti v Prištini niso zakonite ter da 200.000 podpisov pod peticijo za predčasne volitve dokazuje, da mora vlada odstopiti.

Opozicijska Samoopredelitev že šest mesecev s solzivcem blokira delo parlamenta, ker nasprotuje bruseljskemu sporazumu med Beogradom in Prištino o oblikovanju skupnosti srbskih občin, s katero bi kosovski Srbi dobili večjo avtonomijo. Z blokado dela parlamenta želi doseči odstop vlade in razpis predčasnih volitev.

Pred začetkom današnje seje se je v podporo opoziciji pred zgradbo parlamenta zbralo okoli 200 njenih privržencev, ki so ponavljali zahteve Samoopredelitve.