Svet

Begunce nameravajo namestiti na luksuzno križarko

STA
19. 2. 2016, 11.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Švedska namerava najeti luksuzno ladjo za križarjenje, na katero bodo namestili skoraj 1800 migrantov, so v četrtek sporočili iz švedskega urada za migracije. Privezali jo bodo v enem izmed pristanišč v Baltskem morju.

Arhiv Svet24

Ladjo Ocean Gala, ki so jo izdelali leta 1982 in kasneje spremenili v plavajoči hotel, bo priskrbela ameriška družba US Shipmanagers, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Dobavitelj mora najti primerno pristanišče, ladjo pa bo treba strokovno preizkusiti", ali izpolnjuje varnostne standarde, je dejala tiskovna predstavnica urada Alexandra Elias.

Pogajanja med uradom in podjetjem, ki naj bi za vsakega potnika prejelo 450 švedskih kron oziroma 48 evrov na dan, še potekajo.

US Shipmanagers želi ladjo privezati v pristanišču Haernoesand, ki se nahaja okoli 400 kilometrov severno od Stockholma. Vendar lokalne oblasti zaradi administrativnih razlogov temu nasprotujejo.

Švedska išče prostor za 163.000 prosilcev za azil, ki so v državo prišli lani. Zaradi pomanjkanja ležišč v sprejemnih centrih so številni begunci nameščeni v cerkvah, mošejah in šolah.

"Položaj je še vedno napet. Letos bomo potrebovali med 20.000 in 30.000 dodatnih ležišč," je še povedala Eliasova. 5000 beguncev, ki so trenutno nastanjeni v kampih ali počitniških naseljih, se bo moralo pred poletjem umakniti turistom, je še dejala.

Potem ko je Švedska novembra lani na svojih mejah uvedla naključne kontrole, se je število prihodov občutno zmanjšalo. V zadnjem tednu so registrirali zgolj 700 prosilcev za azil, medtem ko jih je oktobra lani prišlo 10.000 na dan.