Svet

Zdravniki brez meja: Sirske bolnišnice napadane že 101-krat

STA
18. 2. 2016, 17.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Bolnišnice v Siriji, ki jih podpirajo Zdravniki brez meja, so bile od začetka lanskega leta tarča že 101 napada, je danes sporočila ta mednarodna humanitarna organizacija zdravnikov.

Reuters
Fotografija je simbolična.

"V Siriji danes je abnormalno postalo normalno. Nesprejemljivo je sprejemljivo," je ob tem po poročanju nemške tiskovne agencije dpa izpostavila predsednica Zdravnikov brez meja Joanne Liu in sprtim stranem v Siriji sporočila, da "zdravnik tvojega sovražnika ni tvoj sovražnik".

Kot je še ocenila, bi morale stalne članice Varnostnega sveta ZN - od petih so kar štiri, vse razen Kitajske, aktivno vpletene v vojno v Siriji - odgovarjati za svoje neukrepanje, saj niso izpolnile "svoje najbolj osnovne odgovornosti do civilistov".

V ponedeljek je bilo v bombardiranju bolnišnic in šol v Alepu ubitih 50 ljudi, kar so ZN označili za odkrito kršitev mednarodnega prava. Zahodne države so krivdo za napade pripisale Rusiji, a ta to zanika.

Lani je bilo v napadih uničenih več kot deset bolnišnic Zdravnikov brez meja v Siriji in ubitih 25 uslužbencev te organizacije.