Svet

ZN želi v tednu dni pomoč dostaviti vsem obleganim območjem v Siriji

STA
18. 2. 2016, 16.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Združenim narodom bi lahko uspelo v tednu dni vsem 18 obleganim območjem v nemirni Siriji dostaviti humanitarno pomoč, je danes dejal Jan Egeland, svetovalec posebnega odposlanca ZN za Sirijo Staffana de Misture. Doslej je pomoč dosegla pet obleganih krajev v Siriji.

Profimedia
Operacijo je omogočil dogovor mednarodnih sil.

Egeland je po srečanju predstavnikov 17 držav, ki sestavljajo mednarodno podporno skupino za Sirijo, dejal, da so razpravljali o naslednji fazi oz. načrtu, da pomoč dostavijo vsem ostalim obleganim območjem v Siriji. "To bi nam moralo uspeti pred naslednjim srečanjem, ki bo v tednu dni," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Egeland.

Po njegovih besedah so pripravili načrt za dostavo pomoči mestu Deir Ezor, ki ga večinoma nadzorujejo skrajneži Islamske države in v katerem po nekaterih ocenah še vedno živi 200.000 ljudi. Pomoč naj bi odvrgli z letal, načrt pa podpirata tako ZDA kot Rusija. Ruska tovorna letala so humanitarno pomoč prejšnji teden že dostavila četrtem Deir Ezorja, ki so v rokah sirskih vladnih sil.

Egeland je danes še povedal, da so ravno zaključili misijo dobave pomoči petim obleganim krajem. Z 114 tovornjaki je v zadnjih 48 urah pomoč dosegla 80.000 ljudi.

Operacijo je omogočil dogovor mednarodnih sil, ki so ga sklenili prejšnji teden v bavarskem Münchnu in govori tudi o okrepitvi dostopa do humanitarne pomoči v Siriji. Dogovor sicer predvideva tudi končanje sovražnosti v roku tedna dni, a v luči nadaljevanja spopadov možnosti za uspeh niso velike.