Svet

VIDEO: Nadzorne kamere ujele trenutek, ko je sredi Ankare eksplodiral avtomobil bomba

G.G.
18. 2. 2016, 09.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Po včerajšnji eksploziji avtomobila bombe v središču Ankare, je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan napovedal povračilne ukrepe.

Profimedia
Nekaj sekund po eksploziji avtomobila bombe v Ankari.
Najhujši samomorilski napad se je v zadnjem času pripetil prav v Ankari. Oktobra sta se v množici mirovnih aktivistov razstrelila dva samomorilska napadalca, domnevno pripadnika Islamske države, in ubila 103 ljudi.

Eksplozija bombe je odnesla življenja 28 ljudi, 61 pa je bilo poškodovanih. Vojska je potrdila, da so bila cilj napada vojaška vozila, ki so se ustavila v koloni pred semaforjem. Med mrtvimi je tako veliko vojakov pa tudi civilistov.

Turški mediji že pišejo o identiteti samomorilskega voznika. To naj bi bil 23-letni Salih Necar, pripadnik kurdskih Ljudskih obrambnih sil (YPG). Policiji naj bi napadalca uspelo identificirati s pomočjo prstnih odtisov. Moški naj bi v Turčijo domnevno prišel skupaj s sirskimi begunci, takrat naj bi mu tudi odvzeli prstne odtise.

Kurdski uporniki v Turčiji in Siriji so medtem odgovornost za napad zanikali. Poveljnik PKK Cemil Bayik je povedal le, da ne vedo, kdo je izvedel napad v Ankari, hkrati pa menil, da bi lahko bila odgovor na "pokol v Kurdistanu"

Vsakršno odgovornost so zavrnili tudi v političnem krilu YPG, Stranki demokratične unije (PYD). "Zanikamo vsakršno vpletenost v ta napad," je zatrdil vodja PYD Saleh Muslim. Kot je ocenil, so obtožbe Turčije na račun YPG očitno povezane s poskusi posredovanja v Siriji.

Turčija že mesece izvaja ofenzivo proti kurdskim upornikom na jugovzhodu Turčije in na severu Iraka, zadnje dni pa bombardira tudi položaje kurdskih milic na severu Sirije.

Med žrtvami ni bilo slovenskih državljanov

Napad v Ankari je že v sredo obsodilo več držav. V Washingtonu so izrazili solidarnost s Turčijo, ključno zaveznico v Natu. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je podobno sporočil, da zaveznice stojijo z ramo ob rami v boju proti terorizmu. EU pa je obljubila, da bo v teh težkih časih stala ob Turčiji in njenemu narodu. Napad je obsodila tudi Rusija, ki sicer v sirski vojni za razliko od Turčije podpira režim predsednika Bašarja al Asada.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so ob obsodbi napada izrekli sožalje svojcem žrtev, ranjenim pa zaželeli čimprejšnje okrevanje. Zunanji minister Karl Erjavec je turškemu kolegu Mevlütu Cavutogluju izrazil iskreno sožalje in solidarnost, so zapisali MZZ. Ponovili so tudi, da po doslej znanih informacijah med žrtvami ali poškodovanimi v eksploziji ni slovenskih državljanov.