Svet

Zaradi očitkov o korupciji zahteva odstop premierja

STA
16. 2. 2016, 15.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je danes zahteval odstop premierja Arsenija Jacenjuka in generalnega tožilca Viktorja Šokina, ki sta se znašla pod plazom kritik zaradi zamud pri uresničevanju reform v državi in očitkov o korupciji.

Reuters
Poudaril je, da bi morale vse štiri stranke prozahodne koalicije oblikovati novo vlado.

"Predsednik je, da bi vnovič vzpostavili zaupanje v vlado, zahteval odstop generalnega tožilca in premierja," je prek Twitterja sporočil Porošenkov tiskovni predstavnik Svjatoslav Cegolko.

Enainštiridesetletni Jacenjuk bi moral danes nagovoriti parlament, že pred Porošenkovo zahtevo po odstopu pa se je krepila verjetnost, da bodo poslanci, morda prav tako že danes, glasovali o nezaupnici njegovi vladi. Usoda Jacenjuka in Šokina je namreč v rokah vlade, ne predsednika države.

Ugibanja o padcu vlade, ki bi ga povzročila nezaupnice rade, so sprožila tudi ugibanja o predčasnih volitvah, a je Porošenko danes v izjavi za javnost ta scenarij zavrnil. Kot je poudaril, bi morale vse štiri stranke prozahodne koalicije oblikovati novo vlado.

reuters
Usoda Jacenjuka in Šokina je v rokah vlade, ne predsednika države.

Jacenjuk, ki je na položaju dve leti, je bil zadnje mesece tarča kritik zaradi nezadostnega uveljavljanja reform in domnevnega ščitenja interesov ukrajinskih oligarhov.

Zaskrbljenost nad stanjem v Kijevu je v zadnjem času izrazilo več zahodnih vlad, predvsem zaradi odhoda več reformno naravnanih osebnosti iz Jacenjukove vlade.

V začetku meseca je odstopil minister za gospodarstvo Ajvaras Abromavicius, ki so ga na Zahodu videli kot ključnega reformatorja. Kot razlog za odhod je Abromavicius navedel, da se vladi speljujejo velike količine denarja.

Kritični do dogajanja v ukrajinski vladi so bili tudi v Mednarodnem denarnem skladu, ki bi moral po načrtih Kijevu nameniti 40 milijard dolarjev vreden velik reševalni paket, s katerim naj bi oživili majavo ukrajinsko gospodarstvo in državo rešil odvisnosti od ruske finančne podpore. A v IMF so zagrozili, da denarja ne bo, če Ukrajina ne bo izvedla reform.

Jacenjuk je vse očitke o korupciji zanikal, a njegova priljubljenost je tudi v ukrajinski javnosti močno upadla. Glede na nedavne javnomnenjske raziskave bi 70 odstotkov Ukrajincev podprlo njegov odhod, le odstotek pa jih podpira njegov strankarski blok Ljudska fronta.

Poleg Jacenjuka je bil že nekaj časa na tnalu tudi generalni tožilec Šokin. Slednji naj bi bil sicer blizu Porošenku, po navedbah kritikov pa naj ne bi storil ničesar proti vsenavzoči korupciji v državi oz. naj bi jo v primeru z oblastmi povezanih oligarhov celo prikrival.