Svet

Iran načrtuje gradnjo dveh nukleark v sodelovanju s Kitajsko

STA
19. 1. 2016, 13.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Iran želi v sodelovanju s Kitajsko zgraditi dve jedrski elektrarni, je danes sporočil vodja iranske organizacije za jedrsko energijo Ali Akbar Salehi. Kot je dodal, bosta o podrobnostih teh načrtov govorila iranski in kitajski predsednik Hasan Rohani in Xi Jinping, ki se bosta konec tedna sešla v Teheranu.

flickr

Iran po sobotni uveljavitvi jedrskega dogovora z velesilami in odpravi mednarodnih sankcij načrtuje jedrske projekte z več mednarodnimi partnerji. Po navedbah Salehija so za tovrstno sodelovanje poleg Kitajske in Rusije zainteresirane tudi evropske države, pa tudi Japonska in Južna Koreja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

A po besedah Rohanija ima Kitajska v Iranu privilegiran položaj. "Nikoli ne pozabimo prijateljev, ki so nam ob strani stali tudi v slabih časih," je dejal. Kitajska je za Iran strateškega pomena, ne le kot trgovinski partner, je dodal iranski predsednik. Po njegovem mnenju bi morali državi na vrhunskem srečanju konec tedna zato še razširiti dvostransko sodelovanje.