Svet

Za naše telefone v nemogočih razmerah garajo otroci

G.G.
19. 1. 2016, 13.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

S prevlado elektronskih naprav v našem življenju so postali izjemno pomembni tudi materiali, ki pred desetletji niso vzbujali pozornosti. Eden takšnih je kobalt, ki ga je največ v Demokratični republiki Kongo.

V rudnikih naj bi delali tudi otroci.

Profimedia
Delo je naporno.

Organizacija Amnesty International ugotavlja, da v rudnikih kobalta delajo tudi sedem in osem let stari otroci. V rudniških rovih delajo enako kot odrasli, plačani pa so približno dolar na dan. Razmere za delo v rudniških rovih so zahtevne, delavci pa naj bi bili pogosto ustrahovani in deležni fizičnega nasilja.
Delovni dan traja 12 ur, oprema je siromašna, delavci nimajo mask ali rokavic, zaradi česar imajo pogosto zdravstvene težave.

Več kot 20 odstotkov kobalta prihaja iz rudnikov na jugu DR Konga. Po oceni Unicefa iz leta 2012 je med »dninarji« okoli 40.000 otrok.

Reute

Pogodbe z večino rudnikov na jugu DR Konga ima kitajsko podjetje Zhejiang Huayou Cobalt Ltd, ki procesirani kobalt nato prodajajo tovarnam baterij, ti pa baterije naprej to vodilnih tehnoloških podjetij, kot so Vodafone, Microsoft in Apple.

Kitajci so se medtem že oglasili in zanikali obtožbe Amnesty International. Trdijo, da skrbno izbirajo svoje partnerje in da niso bili obveščeni o morebitnem otroškem delu v rudniku ali kakršnihkoli zlorabah.