Svet

Palestinci po "apartheidu" Izraelcev na grškem letalu terjajo pravico

STA
6. 1. 2016, 21.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Palestinsko vodstvo je od grške vlade danes zahtevalo ukrepanje, potem ko sta bila arabska potnika v nedeljo prisiljena zapustiti letalo grške družbe Aegean Airlines, namenjeno v Tel Aviv, ker so se izraelski potniki zaradi njiju počutili ogroženi, pa čeprav konkretnega razloga za to niso imeli. Po mnenju Ramale dogajanje spominja na apartheid.

Arhiv Svet24
Turbulence so bile prehude.

Za nemir Izraelcev sta poskrbela dva arabska potnika - šlo naj bi za izraelskega Arabca in Palestinca. Eden je izraelski državljan, drugi pa ima veljavno dovoljenje za bivanje v Izraelu.

Začelo se je s pritožbo treh, štirih potnikov, da bi morali grški organi njune dokumente znova preveriti. To so tudi storili, pri čemer niso ugotovili prav nič sumljivega. A do takrat se je protest Izraelcev na letalu že razrasel. Na desetine jih je glasno zahtevalo, da mora dvojica nemudoma z letala, sicer to ne sme vzleteti.

Pilot naj bi se sprva postavil na stran Arabcev in je potnikom sporočil, da lahko vsi, ki se ne počutijo varne, zapustijo letalo, vendar da jim vozovnic ne bodo povrnili. A končalo se je tako, da je odšla dvojica in noč preživela v hotelu ter proti Tel Avivu poletela naslednji dan - resda na stroške Aegean Airlines. Nedeljsko letalo je medtem vzletelo brez njiju z 90-minutno zamudo.

V prevozniku so danes izrazili obžalovanje zaradi incidenta in zatrdili, da niso krivi diskriminacije, ampak da so bili zgolj soočeni z zelo težavno situacijo, pri čemer sta jih kot vedno vodila "varnost in udobje vseh potnikov".

A generalni sekretar Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) Saeb Erekat je odločitev za izkrcanje dvojice danes označil kot "nepravično in sramotno" ter od grške vlade zahteval odločno ukrepanje proti temu "rasističnemu dejanju". Vedenje izraelskih potnikov je primerjal z "najhujšimi leti apartheida v Južni Afriki".