Svet

Novi vodja britanskih laburistov odslovil nekaj sodelavcev

STA
6. 1. 2016, 19.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Novi vodja britanskih laburistov Jeremy Corbyn je po dolgem premisleku odslovil nekaj sodelavcev svoje vlade v senci, nekaj pa jih je nato protestno odšlo samih. Britanski minister David Cameron je korak označil kot "najdaljšo reorganizacijo v zgodovini".

Reuters
Jeremy Corbyn

Po tehtnem premisleku je Corbyn odpustil svojega "ministra" za evropsko politiko Pata McFaddena ter zamenjal dosedanjo "ministrico" za obrambo Emily Thornberry. Zamenjana bosta tudi "državna sekretarka" za izobraževanje Pat Glass ter "minister" za kulturo Michael Dugher.

Več vidnih predstavnikov laburistov odkrito nasprotuje Corbynovi odločitvi o menjavah, kot tudi širše njegovim stališčem, še posebej na področju zunanje ter obrambne politike.

V odziv na Corbynovo reorganizacijo so se tako trije "ministri" vlade v senci sami odločili za odstop. Med temi so "minister" za železnice Jonathan Reynolds, "državni sekretar" za zunanje zadeve Stephen Doughty ter "minister" oboroženih sil Kevan Jones.

Konservativni Cameron se je Corbynovi reorganizaciji posmehoval, in sicer predvsem zaradi količine časa, ki ga je ta namenil manjši reorganizaciji. Kot je menil, Corbyn "ne bi mogel ničesar voditi", kaj šele vlado. Corbyn je sicer na čelu laburistov že štiri mesece.