Svet

ZDA: Decembra ubitih 2500 borcev IS

STA
6. 1. 2016, 18.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Mednarodna koalicija pod vodstvom ZDA je v zračnih napadih na položaje skrajne Islamske države (IS) v Siriji in Iraku ubila okoli 2500 džihadistov, je danes povedal tiskovni predstavnik koalicije, polkovnik Steve Warren.

Reuters

"Decembra je bilo po naših ocenah v koalicijskih zračnih napadih v Siriji in Iraku ubitih okoli 2500 sovražnih borcev," je povedal Warren, ki je baziran v Bagdadu.

Pentagon doslej ni pogosto razkrival števila ubitih sovražnikov, današnje številke pa prihajajo v času, ko želijo ZDA pokazati, da je IS v defenzivi, potem ko so džihadisti utrpeli nekaj večjih porazov.

Warren je danes za novinarje še povedal, da so zračni napadi koalicije od oktobra za okoli 30 odstotkov znižali prihodke IS od nezakonite prodaj nafte.

Oktobra lani je ameriška vojska sprožila okrepljeno operacijo za uničenje naftne infrastrukture pod nadzorom IS. Tekom te operacije so izvedli 65 zračnih napadov. S tem so džihadistom zmanjšali količine načrpane nafte s 45.000 sodčkov nafte na dan na 34.000, je še dodal Warren.

Že v sredo je Warren sporočil, da je IS izgubila okoli 40 odstotkov ozemlja, ki ga je nadzorovala v Iraku, in okoli petino ozemlja v Siriji.