Svet

FOTO: Kar 22-krat previsoke ravni smoga

STA/G.G.
30. 11. 2015, 08.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Sever Kitajske se danes - na dan, ko se v Parizu začenjajo odločilna podnebna pogajanja - duši v enem najhujših smogov letošnjega leta. Ravni v Pekingu za kar 22-krat presegajo zdravju sprejemljive meje, zaradi česar so v mestu razglasili drugo najvišje opozorilo zaradi onesnaženja.

Reuters
Na ulicah Pekinga je vidljivost komaj nekaj metrov.

Mesta prekriva debela meglena odeja in vidljivost je tako slaba, da - sodeč po zapisih na kitajski različici Twitterja Sina Weibo - komajda vidiš človeka, ki stoji direktno pred tabo.

Po navedbah ameriškega veleposlaništva je koncentracija zdravju nevarnih finih trdih delcev PM2,5 v prestolnici dosegla kar 560 mikrogramov na kubični meter, medtem ko Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča največ 25 mikrogramov. Tudi v več mestih v sosednji provinci Hebei ravni PM2,5 presegajo 500 mikrogramov.

V Pekingu so zato konec tedna razglasili oranžni alarm zaradi onesnaženosti, najvišji letos. Prebivalcem svetujejo, naj ne zapuščajo zaprtih prostorov, več tovarn je moralo prekiniti z obratovanjem. V torek naj bi območje dosegla hladna fronta in razmere naj bi se nato izboljšale.

Kitajski predsednik Xi Jinping rekordnega smoga medtem ne vidi, saj je v Parizu, kjer se bo ob današnjem začetku odločilne globalne podnebne konference zbralo skoraj 150 predsednikov držav in vlad. Cilj mednarodne skupnosti je doseči dogovor, ki bo omejil dvig globalne temperature na največ dve stopinji Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko dobo.

Reuters
S smogom zasičeni Peking.

Kitajska je največja onesnaževalka na svetu

V letu 2013 naj bi pridelala med devet in deset milijard ton ogljikovega dioksida, kar je skoraj dvakrat več od ZDA in dvainpolkrat več od EU. Lani se je Peking zavezal, da bo nekje po letu 2030 začel zmanjševati izpuste CO2, a to pomeni še več kot desetletje naraščanja škodljivih emisij.

Glavni onesnaževalci na Kitajskem so termoelektrarne in gospodinjstva, ki uporabljajo premog, zato se pozimi razmere še močno zaostrijo.