Svet

Se bosta Erdogan in Putin pobotala?

STA
28. 11. 2015, 14.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan meni, da bi bilo morebitno srečanje z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom ob robu podnebne konference v Parizu priložnost za omilitev napetosti med državama. Turčija je sicer danes državljanom odsvetovala nenujna potovanja v Rusijo in se tako odzvala na podobne ukrepe Moskve po sestrelitvi ruskega letala.

Reuters
Tako sta si Erdogan in Putin segla v roke konec septembra. Tokrat bo to nekoliko težje.

"Želeli bi si, da se to ne bi zgodilo, a se je. Upam, da se kaj podobnega ne bo več pripetilo," je glede torkove turške sestrelitve ruskega letala še dejal Erdogan.

Erdogan je že v petek dejal, da noče pokvariti odnosov z Moskvo in da se želi v Parizu sestati s Putinom. Iz Kremlja so nato sporočili, da Erdogan skuša govoriti s Putinom, a da ta na njegova sporočila ne odgovarja.

Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov pa je danes dejal, da je po mnenju Rusije "trenutno težko ugotavljati raven predvidljivosti dejanj turškega vodstva", zato bi morale države, ki lahko vplivajo na Turčijo, "poskušati zagotoviti določeno predvidljivost" dejanj Ankare.

Turško zunanje ministrstvo je danes državljanom odsvetovalo nenujna potovanja v Rusijo, "dokler se razmere ne bodo razjasnile". Tudi Moskva je po incidentu svojim državljanom odsvetovala potovanja v Turčijo, s 1. januarjem pa ukinja brezvizumski režim s to državo.