Svet

Zaradi terorističnih groženj v Belgiji odpovedana tekma

sta
21. 11. 2015, 13.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vodstvo prve belgijske nogometne lige je danes zaradi terorističnih groženj v Bruslju odpovedalo prvenstveno tekmo med Lokerenom in Anderlechtom. Tekma bi morala biti na sporedu danes popoldan, a so jo iz varnostnih razlogov odpovedali. Preostale tekme 16. kroga belgijske lige, tri bodo danes, tri pa v nedeljo, bodo odigrane kot predvideno.

Arhiv Svet24
Glede na izsledke preiskav je bilo potrebno "takojšnje posredovanje", pravijo na tožilstvu.

Prvotno je vodstvo lige nameravalo izvesti vseh sedem predvidenih prvoligaških tekem. V sporočilu za javnost je zapisalo, da ni razlogov za odpovedi, saj naj bi najvišja stopnja nevarnosti veljala le za širše območje Bruslja, kjer pa ta konec tedna prvoligaških srečanj ni. So pa v drugi belgijski ligi odpovedali tekmo med ekipama Royal White Star iz Bruslja in ekipo Coxyde. Odpovedanih je tudi nekaj tekem iz amaterske lige.

Belgijski premier: Najvišja stopnja nevarnosti povezana s tveganji za strelske napade in eksplozije

Belgijski premier Charles Michel je danes dejal, da je povišanje stopnje nevarnosti pred terorističnimi napadi v Bruslju na najvišjo raven povezano z neposrednimi grožnjami o napadu.

Michel je na današnjem briefingu v Bruslju pojasnil, da je ukrep "povezan z grožnjo za napad s strani posameznikov z eksplozivi in orožjem na številnih lokacijah v prestolnici".

Belgijski nacionalni krizni center je za bruseljsko letališče, ki se nahaja izven mesta, ter za predmestje Vilvoorde prav tako izdal najvišjo stopnjo ogroženosti pred terorističnimi napadi.

V belgijski prestolnici so povišanje stopnje nevarnosti na najvišjo, in sicer četrto, uvedli v noči na danes, oblasti pa so ukrep utemeljile z "resno in neposredno grožnjo".

Bruseljske oblasti so zato zaprle sistem podzemne železnice, odpovedale vse javne prireditve ter pozvale prebivalce, da se izogibajo obljudenim območjem, medtem ko je po terorističnih napadih v Parizu minuli teden še vedno na begu Salah Abdeslam, brat Brahima, ki se je minuli teden razstrelil pred enim izmed pariških lokalov.