Svet

Iz Egipta v zadnjih 24 urah pobegnilo 11.000 Rusov

sta/mv
8. 11. 2015, 13.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Egipt je v zadnjih 24 urah zapustilo okoli 11.000 Rusov, je danes novinarjem na enem od letališč v Moskvi povedal namestnik ruskega premierja Arkadij Dvorkovič. V prihodnjih urah naj bi se jih domov vrnilo še več, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

sta
11 tisoč Rusov že zapustilo Egipt.

Do evakuacije ruskih turistov iz Egipta prihaja po petkovi prekinitvi letalskih povezav med državama, ki jo je Rusija uvedla, dokler se ne razjasni, kaj je prejšnjo soboto povzročilo strmoglavljenje ruskega letala z 224 ljudmi na krovu.

Skupaj naj bi bilo v teh dneh na počitnicah v Egiptu okoli 80.000 ruskih državljanov, večinoma v Hurgadi in Šarm el Šejku.

Poleg praznih letal, s katerimi nato odpeljejo ruske turiste v domovino, Moskva po besedah Dvorkoviča pošilja v Egipt tudi strokovnjake, ki bodo preverili varnostne razmere na egiptovskih letališčih.

Po vzoru Velike Britanije so ruske oblasti odločile, da lahko turisti ob vrnitvi domov vzamejo s seboj le ročno prtljago, ostalo prtljago pa bodo prepeljali v Rusijo ločeno s tovornimi letali. Tako je davi iz Hurgade vzletelo posebno letalo z okoli 30 tonami prtljage.

Vse več je namigov, da je letalo, ki je strmoglavilo nad Sinajskim polotokom le 24 minut po vzletu iz Šarm el Šejka, uničila med prtljago skrita bomba. Kremelj sicer vztraja, da odločitev za prekinitev letalskih povezav z Egiptom ne pomeni, da Moskva verjame tem namigom.

Preiskava nesreče namreč še traja, v njej pa poleg ruskih in egiptovskih sodelujejo še strokovnjaki iz Nemčije, Francije in Irske.