Slovenija

Stečaj Estonian Air priložnost za Adrio Airways?

sta/mv
8. 11. 2015, 13.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Usoda, ki so se je nedolgo nazaj bali v Adrii Airways, je v soboto doletela estonskega letalskega prevoznika Estonian Air. EU je odločila, da mora vrniti 85 milijonov evrov državne pomoči, a so Estonci še isti dan razglasili stečaj. Imeli so namreč rezervni načrt - danes lete vzpostavlja nova družba, za katero bo nekaj časa letela Adria Airways.

Wikipedia

Iz Bruslja so v soboto sporočili, da mora estonski prevoznik vrniti državno pomoč. Evropska komisija je namreč ugotovila, da so ukrepi pomoči, ki jih je v korist Estonian Air sprejela država Estonija, družbi dali neupravičeno prednost pred tekmeci. To je predstavljalo kršitev pravil EU glede državne pomoči. Estoncem so zato naložili, da morajo vrniti okoli 85 milijonov evrov pomoči in obresti, poleg tega pa so odločili, da ne morejo prejeti dodatnih 40 milijonov evrov pomoči za prestrukturiranje. Estonian Air je imel finančne težave od leta 2006, Evropska komisija pa je ocenila, da glede na preteklo večkratno pomoč ne bi bilo koristno, če bi davkoplačevalski denar znova porabili za to, da bi družbo umetno ohranjali na trgu. To prav tako ne bi bilo pravično do konkurence, so dodali. Estonian Air je še isti dan, v soboto, razglasil stečaj in z današnjim dnem nehal leteti. Oblasti v Tallinnu so bile očitno pripravljene na ta šok, saj so pravočasno ustanovile novo družbo, Nordic Aviation Group, ki z današnjim dnem začenja leteti na ključnih povezavah iz Tallinna. Tako bodo ohranjali povezanost Estonije s svetom. "Pravila EU so zelo stroga, zato začenjamo s čistimi bilancami in novo ekipo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v soboto v izjavi dejal predsednik Nordic Aviation Group Peeter Tohver in dodal, da na novo družbo ne gre gledati kot na pravnega naslednika Estonian Air.

Pomagali so tudi Adrii

Evropska komisija je v preteklosti presojala državno pomoč več evropskim letalskim prevoznikom, tudi Adrii Airways. Pri slovenskem prevozniku je ocenila, da je bilo vse skladno z zakonodajo, medtem ko je ciprskemu prevozniku Cyprus Airways in madžarskemu Malevu naročila, da morata vrniti po njenem nezakonito pomoč. Obe družbi sta nato nehali delovati. Zanimivo je, da je Estoncem zdaj na pomoč priskočila tudi Adria Airways, ki v sodelovanju z Nordic Aviation Group danes vzpostavlja redne lete iz Tallinna. Nordic Aviation Group namreč še nima svojega spričevala za letenje, ker ga mora narediti na novo. To traja približno 12 mesecev in v tem času bo Adria Airways vzela njihova letala in posadke ter letela pod svojim spričevalom. Na voljo jim bo dala vse sisteme za letenje ter prodajo kart, je v soboto za STA pojasnil prvi mož Adrie Airways Mark Anžur. Projekt naj bi skupaj trajal od 12 do 18 mesecev, nato pa bodo Estonci leteli samostojno. Anžur si obeta, da bo Adria Airways zaradi tega naslednje leto število potnikov povečala za 50 odstotkov. Finančno ima to velik učinek, več pa ni mogel razkriti.

Nordic Aviation Group bo na začetku letel na osem destinacij - v Bruselj, Kijev, Oslo, Amsterdam, Koebenhavn, Vilnius, Stockholm, Trondheim in München. Na koncu leta naj bi dodali še eno, je zapisano na njihovi spletni strani.