Svet

Ekonomski migranti otroke zlorabljajo kot človeške ščite

sta/mv
25. 10. 2015, 17.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Češki predsednik Miloš Zeman je v luči vse večje migrantske krize v Evropi danes bogatejše ekonomske migrante obtožil, da med svojimi poskusi doseganja Evrope zlorabljajo otroke kot "človeške ščite". Tisti, ki se skrivajo za otroki, si po mnenju Zemana ne zaslužijo sočutja.

STA

Otroci "služijo kot človeški ščit tistim z iPhoni, ki tako upravičujejo migrantski val", je Zeman povedal za češki tabloid Blesk. "Tisti, ki se skrivajo za otroki, si ne zaslužijo sočutja. Otroke pripeljejo v gumijastih čolnih, čeprav vedo, da lahko utonejo," je Zeman dejal glede množice migrantov, ki iz Turčije s čolni dosegajo grške otoke. Zeman sicer že dalj časa kritizira migrante, ki množično prihajajo v Evropo. Med drugim jim je dejal, da "jih ni nihče povabil". Poleg tega je trdil, da bi migranti spoštovali šeriatsko pravo in ne češkega, če bi jih spustili na Češko. To bi pomenilo, da bi prešuštnice kamenjali, tatovom pa bi rezali roke, je prepričan Zeman. Kritičen je bil tudi do muslimank, ki se zakrivajo, saj da bodo tako prikrajšani za žensko lepoto, "ker bodo zakrite od glave do pet. "To bo za nekatere ženske resda prednost, a te so redkost," je ocenil Zeman.

Združeni narodi so ga grajali

Zemanove izjave so si že prislužile grajo Združenih narodov. Visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice Zeid al Husein jih je označil za "islamofobične". Obenem je ostro kritiziral Češko, ki da sistematično zadržuje migrante v slabih razmerah, da bi odvrnila druge, da pridejo na Češko. Zeman je danes Huseina povabil na Češko, da dejansko preveri stanje v sprejemnih centrih za migrante.

Reuters