Svet

Na seznamu teroristov tudi 12-letnik

STA
15. 10. 2015, 11.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Avstralska policija je danes razkrila, da so protiteroristične oblasti na svoj seznam uvrstile 12-letnega mladeniča. Deček se je glede na nalog zveznega sodišča znašel na seznamu skupine moških, povezanih s 15-letnim Farhadom Jabarjem, ki je ta mesec v Sydneyju v glavo ustrelil uslužbenca policije, med napadom pa na bi vzklikal verske slogane.

Twitter

Premier Malcolm Turnbull je v boju proti vse bolj naraščajoči ekstremistični grožnji v okviru pogovorov o nacionalni varnosti pozval k tesnejšemu sodelovanju z muslimanskimi voditelji.

Avstralija je že od lani v visoki stopnji pripravljenosti zaradi možnosti napadov islamističnih skrajnežev, potem ko je decembra lani skrajnež zajel lokal z več talci. Po 17 urah drame je policija posredovala, pri tem pa sta bila dva talca ubita.

"Pretreseni smo, da je 12-letnik na takšnem seznamu policije," je povedal komisar avstralske zvezne policije Andrew Colvin.

"Ta grožnja se je razširila, postala je mlajša," je dejal ter dodal, da se razmere v Avstraliji poslabšujejo.

V tem tednu je Canberra predstavila svoje načrte za dodatno zaostritev zakonodaje, med katerimi je - neposredno po smrtonosnem napadu na uslužbenca policije Curtisa Chenga - tudi omejevanje gibanja mladih osumljencev. Jabarja je policija kmalu po njegovem napadu na Chenga ubila.

Zaskrbljenost nad starostjo s terorizmom povezanih obtožb otrok, ki so usmerjeni v radikalizacijo, je izrazil tudi avstralski pravosodni minister Michael Keenan, ki obenem ni želel povedati, koliko mladostnikov je na tem seznamu.