Svet

Čeztihomorsko partnertsvo, v katerem ni Kitajske

STA
5. 10. 2015, 16.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Dvanajst pacifiških držav na čelu z ZDA in Japonsko je danes doseglo dogovor o čeztihomorskem partnerstvu (TPP), s čimer so korak bližje največjemu prostotrgovinskemu območju na svetu, je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal predstavnik ZDA Michael Froman.

Reuters

S sporazumom, o katerem se države dogovarjajo že šest let, želijo postaviti pravila za trgovanje in investicije v 21. stoletju ter s tem na prste stopiti Kitajski, ki ni del dvanajsterice.

Po šestih dnevih pogajanj v Atlanti je sklenitev dogovora o prostotrgovinskem območju, ki pokriva 40 odstotkov svetovnega gospodarstva, potrdil tudi japonski premier Šinzo Abe.

Kljub dogovoru pa ameriškega predsednika Baracka Obamo čaka še bitka za potrditev v kongresu. Kot je povedal danes, želijo s sporazumom omogočiti enake možnosti za "naše kmete in proizvajalce, saj bomo ukinili 18.000 davkov, s katerimi različne države bremenijo naše proizvode".

Poleg ZDA in Japonske v TTP sodelujejo še Avstralija, Nova Zelandija, Kanada, Mehika, Peru, Čile, Vietnam, Singapur, Brunej in Malezija. Članice so dogovor dosegle po napornih pogajanjih o varovanju pravic ustvarjalcev bioloških zdravil in odpiranju trgov za trgovino z mlečnimi proizvodi.