Svet

Madžarska bo morda zaprla mejo s Slovenijo

STA
28. 9. 2015, 17.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Možnost, da bi Madžarska zaprla mejo s Slovenijo, je odprta, pravi notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, ki se je danes sestala s svojim madžarskim kolegom Sandorjem Pinterjem. Če se bo Madžarska odločila za tak ukrep, pa bo o tem pravočasno obvestila Slovenijo, je ministrica na novinarski konferenci predstavila dogovor z današnjega sestanka.

sta

Tako Madžarska kot Slovenija sta tranzitni državi, je pa Madžarska bistveno bolj obremenjena, zato bi tak ukrep pomenil vpliv na migracijske tokove. V tem primeru bo Slovenija pravočasno obveščena, da se lahko pripravi na situacijo, je dejala ministrica.

"Zelo bistveno je, da dobimo jasne, konkretne informacije in to dovolj zgodaj," je poudarila.

Györkös Žnidarjeva je ponovila, da želi ob begunskem valu Slovenija ravnati skladno z evropskim pravim redom, kar bo zelo oteženo, če bi tok beguncev bil izreden.

Na današnjem sestanku, ki so se ga udeležili tudi obe veleposlanici in oba generalna direktorja policije, sta se sicer ministra dogovorila, da s torkom državi začenjata dnevno izmenjavo podatkov. Okrepile se bodo tudi skupne policijske patrulje, ki zdaj že delujejo, prav tako se bo oblikovalo skupne preiskovalne skupine proti organizatorjem nezakonitega prehajanja meje.