Svet

Papež Frančišek v Philadelphii o priseljencih in verskih svoboščinah

sta/mv
27. 9. 2015, 09.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Papež Frančišek je obisk ZDA nadaljuje v Philadelphii, kjer ga bo sklenil nocoj na velikem svetovnem srečanju družin, ki naj bi se ga v mestnem parku Benjamina Franklina udeležilo okrog milijon ljudi.

Reuters

Tudi obisk Philadelphie sledi sedaj že ustaljeni rutini poljubljanja otrok, blagoslavljanja bolnikov, druženja z reveži, velikih navdušenih množic, zaostrenih varnostnih ukrepov, maš in govorov, ki papeža spremlja od prihoda v Washington iz Kube v začetku tedna. Takoj po prihodu v Philadelphio iz New Yorka v soboto je papež opravil mašo v katedrali Petra in Pavla pred zanj kar skromno množico 1600 ljudi. Med pridigo v španščini je ponovno izrekel priznanje nunam oziroma vsem ženskam ter poudaril pomembno vlogo laikov v katoliški cerkvi. V Philadelphii stanuje v semenišču svetega Borromea, njegov gostitelj pa je kardinal Charles Chaput, sicer odločen in glasen nasprotnik homoseksualcev in splava. Chaput je prišel na položaj leta 2011, ko je zaradi pedofilskih škandalov katoliških duhovnikov odstopil kardinal Justin Rigali, ki pa sodeluje med papeškim obiskom na mašah in je del kardinalskega in škofovskega prateža.

Frančišek, ki ga konservativni ameriški politiki obtožujejo levičarstva, ima v Philadelphii morda najbolj konservativen program doslej, čeprav bo danes spet dvigal konservativne obrvi zaradi obiska zapornikov. V Philadelphii poteka svetovno srečanje družin, kar poudarja družinske vrednote, kamor po cerkveni doktrini homoseksualne družine ne sodijo. V govoru pred zgradbo, kjer so ustanovitelji ZDA sprejeli deklaracijo o neodvisnosti in ustavo, je papež zagovarjal verske svoboščine, kar pomeni tudi to, da vere v javnem življenju ali na političnih položajih ni potrebno skrivati oziroma, kot je dejal papež, "puščati doma".

Kot skozi ves obisk ZDA pa je tudi tam poudarjal sočutje do priseljencev in opozarjal, da vsi prebivalci ZDA razen domorodnih prihajajo od priseljencev. Njegove besede so danes še posebej aktualne zaradi gonje proti priseljencem, ki jo vodijo republikanski predsedniški kandidati na čelu z vodilnim Donaldom Trumpom.

Papež je dan sklenil z udeležbo na festivalu družin v parku Benjamina Franklina, kar je bila nekakšna priprava na današnjo mašo, na katero naj bi prišlo milijon ljudi. Na festivalu se je srečal z družinami iz ZDA, Argentine, Avstralije, Nigerije, Ukrajine in Jordanije, več sto tisoč ljudi pa je uživalo v glasbenih nastopih Arethe Franklin, mestnega orkestra in Andree Bocellija, zabavo pa je povezoval igralec Mark Wahlberg.

Philadelphia je bila prva prestolnica ZDA, vendar pa je danes v primerjavi z New Yorkom in Washingtonom precej provincialno mesto, ki ni vajeno velikih dogodkov, kot je obisk papeža. Mestni gostinci so si od obiska obetali velik zaslužek, vendar pa so pretirani varnostni ukrepi in nenehno opozarjanje nanje ter na prometne zmešnjave s strani mestnih oblasti velik del prebivalcev mesta pregnali stran.

Tisti, ki so ostali, pa si ne upajo na prosto in gostinci se pritožujejo nad pomanjkanjem strank. Tudi železnica Amtrak poroča, da se pričakovanja o velikem navalu na vlake v Philadelphio niso uresničila in promet se ustrezno prilagaja.

Frančišek bo danes najprej sprejel ameriške škofe, nato obiskal zapornike, popoldne pa imel veliko mašo v parku. Zvečer se bo poslovil od ZDA, pri čemer ga bo na letalo pospremil podpredsednik ZDA Joseph Biden.