Črna kronika

Ženska, ki je preveč brutalna celo za fanta morilca

jp
26. 9. 2015, 22.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Glava kartela, odgovorna za številna grozodejstva, se je znašla v rokah policistov, potem ko jo je izdal njen partner, prav tako morilec. Bil je zgrožen, da je lahko postala takšna pošast.

Twitter

Pedro »El Chino« Gomez, partner, morilec in drugi v hierarhiji, je Melliso »La Chino« Calderon, svojo nadrejeno in glavo kriminalne združbe, opisal kot manično in obsedeno z nadzorom. Obtožena je kar 180 umorov. Calderonovo, ki je veljala za najmočnejšo žensko figuro mehiških kartelov, so prijeli v soboto, potem ko jo je Gomez zatožil oblastem v zameno za zmanjšano kazen. Povedal jim je tudi za lokacije pokopov njenih žrtev.

Neusmiljena in hitre jeze

Tridesetletnica se je v organizirani kriminal zapletla leta 2005, ko je začela delat za Damasov kartel. Ta je povezan s kartelom Sinaloa, ki deluje v mehiški zvezni državi Baja California Sur, v kateri pretihotapijo velike količine droge, pod vodstvom ubežnika Joaquina »El Chapa« Guzmana. Calderonova se je hitro povzpela po hierarhični lestvici kartela – bila je neusmiljena in togotna. Leta 2008 je postala poveljnica oboroženih sil kartela. Med vojno za ozemlje je svojo vladavino vsilila v La Pazi, prestolnici prej omenjene zvezne države, in Cabo San Lucasu, priljubljeni turistični destinaciji, ki jo letno obišče več sto tisoč ljudi. Takrat je začela izvajati umore, ki so se v zvezni državi Baja California Sur v času njene sedemletne vladavine potrojili. Za njen sloves je največ naredila krvava navada: žrtve, ki jih je pobila, je ugrabljala z njihovih domov, kjer so po navadi bivale z družinami, nato pa jim pred prag dostavila njihova razkosana telesa, da bi posvarila ostale, naj ji ne stopijo na prste.

Twitter

Na svojem

Čeprav v kriminalnih združbah po navadi prevladujejo moški, so jo njeni podrejeni spoštovali. Najbolj zaslužne naj bi celo nagrajevala z vrečkami zastonjskega kokaina. Njena zbirka orožja, s katero se je pogosto fotografirala, je samo še pomagala utrditi kult njene osebnosti. Junija letos je morala odstopiti svoj položaj Abelu Quinteru, ki so ga izpustili iz zapora. Besna je zapustila kartel in oznanila, da bo osnovala svojo kriminalno združbo, svojim nekdanjim delodajalcem pa napovedala vojno. Zanjo je delalo več kot tristo razpečevalcev droge in »vojakov« na rdečih motociklih. V izbruhu nasilja je število umorov naglo naraslo – leta 2014 so jih v La Pazi zabeležili 46, kar pa so kriminalci na obeh straneh presegli v le dveh mesecih, ko se je Calderonova odločila osnovati svoj kartel. Ta je zaradi svoje brutalnosti zelo hitro napredoval med najvišje prioritete tamkajšnje policije. Calderonova je morala postati bolj previdna. V začetku avgusta je El Tysonu, odgovornemu za logistiko, naročila nakup poltovornjaka, da bi se z novim vozilom za nekaj časa otresla policistov. El Tyson je uredil, da bi ji dva prijatelja njegovih staršev vozilo prodala, toda namesto plačila sta ju čakali krogli. El Tyson je bil ogorčen, da sta nastradala dva nedolžna človeka. Calderonovi je zagrozil, da bo šel na policijo, ona pa mu je odsekala obe podlakti, preden ga je ubila.

Twitter

Sto osemdeset umorov

To je bilo očitno preveč za njenega partnerja Gomeza, ki je zapustil kartel in se zatekel k policistom. Calderonovo so v soboto aretirali brez izstreljenega strela. Danes je v zaporu v mestu, ki ga je nekoč nadzorovala. Čaka jo sojenje za 180 umorov.