Zanimivosti

V Berlinu ponovno Vampi - festival netopirjev

T.C.
27. 9. 2015, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Berlin je bo naslednji mesec ponovno gostil osmi evropski festival netopirjev. Kraj ni izbran naključno, Berlin je namreč dom kar 17 od skupaj 21 vrst teh sesalcev, kolikor jih živi v Nemčiji, veliko parkov in zelenih površin v tem mestu pa jim nudi potreben prostor in hrano.

Slogan festivala je: Netopirji - leteči umetniki noči.

Pokrovitelj festivala, nemški minister za okolje, se je zavzel za zaščito teh letečih nočnih klatežev ter opozoril je, da spadajo vrste teh živalic, ki žive v Nemčiji, med najbolj ogrožene vrste v Evropi. Na stari celini sicer živi 31 vrst netopirjev, ki so vsi zaščiteni z mednarodnimi sporazumi.

Združenje Vespertilio, ki v Nemčiji skrbi za zaščito netopirjev, ki so nekoč veljali za zlobna nočna bitja, je celo ustanovilo službo za hitro pomoč netopirjem. "Vsak dan nam prijavijo kakšnega ranjenega", pravi predstavnik združenja. Veliko netopirjev prinesejo po pomoč, ker so se zapletli v zavese.

Če v združenju ugotovijo, da so podhranjeni, jih nekaj dni zadržijo in nahranijo. "Vendar pa jih spustimo na prostost takoj, ko je mogoče", je poudaril predstavnik Vespertilia.